korupcija naša svagdašnja

Kako se u svijetu sudi top političarima

02.02.2019 u 19:20

Bionic
Reading

Nema ih samo na Antarktiku, naprosto zato što je Antarktik nenaseljen. Za ostale kontinente ne može se reći da su cijepljeni protiv korumpiranih političara. Zavrtimo li malo globus, svugdje ćemo natrčati na nekog silnika s političkog olimpa koji trenutno sjedi u zatvoru, traje mu suđenje ili čeka proces zbog optužbi za izdaju, zloporabu vlasti i trpanje sumnjivih para na svoj konto. Trenutno stanje?

Europa: Bivšem ukrajinskom predsjedniku Janukoviču 13 godina zatvora

Najnovija vijest iz Europe stiže iz Ukrajine. Bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru F. Janukoviču krajem siječnja sud u Kijevu izrekao je 13 godina zatvora zbog nacionalne izdaje pozivanjem Rusije na invaziju na Ukrajinu da zadrži vlast te pokušajem zaustavljanja prozapadne revolucije. Bilo je tu, naravno, brdo korupcije - čovjek je živio u neviđeno raskošnoj palači natrpanoj postsocijalističkim kičem i s privatnim zoološkim vrtom. Optužen je za smrt stotinu protuvladinih demonstranata na Trgu nezavisnosti u Kijevu, a policija ih je ubila tijekom tri zadnja dana ustanka u veljači 2014., što je prethodilo aneksiji Krima Ruskoj Federaciji.

  • +3
Viktor Janukovič Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Suđeno mu je u odsutnosti, a presudu je dočekao u Moskvi. Na poziv suca Vladislava Deviatka na svjedočenje putem videa, Janukovičevi su odvjetnici odgovorili da im je klijent spriječen zbog ozljede koljena zadobivene igranjem tenisa.

SAD: Suđenje Paulu J. Manafortu, šefu Trumpove predsjedničke kampanje i Janukovičevu savjetniku

Paul J. Manafort nije bio glava države, ali je bio glavni igrač u sjeni sadašnjeg američkog i bivšeg ukrajinskog predsjednika. Zvuči proturječno, ali prije Trumpove predsjedničke kampanje američki lobist bio je politički savjetnik proruski orijentiranom Janukoviču. Sudilo mu se i sudi u dva procesa: u prvom ga je okružni sud u Virginiji prošle godine proglasio krivim zbog niza financijskih malverzacija i pranja novca vezanog za poslove u Ukrajini te iza rešetaka čeka da mu porota 8. veljače odmjeri kaznu. Drugi proces teče u Washingtonu, DC, zbog optužbe za sudjelovanje u ruskoj manipulaciji američkim predsjedničkim izborima 2016., pranje novca, neregistriranje kao stranog lobista, davanje lažnih izjava i utjecaj na svjedoke. Kao datum izricanja kazne određen je 5. ožujka.

  • +3
Paul J. Manafort Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Američki Ostap Bender vrhunski je hohštapler, uvijek umočen u milijunske dugove i lažne račune, kicoš koji nosi košulje od 1500 dolara i samo je u razdoblju od 2010. do 2014. spiskao milijun dolara na odijela šivana po mjeri. Iako mu prijeti kazna mjerljiva desetinama godina, Manafort se brine za eleganciju u sudnici. Od sutkinje Amy Berman Jackson tražio je prije nekoliko dana dozvolu da zatvorsku uniformu zamijeni svojim odijelima, što mu je ona odobrila.

Južna Amerika: Bivši predsjednik Brazila Lula da Silva u zatvoru

Od 2014. u Brazilu je zbog korupcije osuđeno 214 političara i top biznismena, među njima također u narodu omiljeni bivši predsjednik države (2003.-2011.) Lula da Silva. Tijekom predsjedničkih godina uspijevao se obraniti od dokazano lažnih optužbi, ali kasnije, radeći kao lobist, optužen je za primanje mita od građevinske firme Odebrecht i naftne kompanije Petrobras u korist njegove Radničke stranke i financiranja predsjedničkih izbora. Godine 2017. osuđen je na deset godina zatvora, no žalbeni sud u Porto Alegru poništio je kaznu kao suviše blagu te mu dodao još dvije godine. Bilo je to vrijeme kada se zemlja spremala za nove predsjedničke izbore, a bez obzira što se našao u zatvoru, Lula se odlučio ponovno kandidirati jer su ispitivanja javnog mijenja pokazala da bi za njega glasalo 35 posto Brazilaca.

  • +3
Luiz Inacio Lula da Silva Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No sudbeni se sustav Lulom vješto loptao, pri čemu su – prema tvrdnji branitelja – obilato kršena njegova ljudska prava. Slučaj je stigao do vrhovnog federalnog suda, ali nije pomogla ni peticija habeas corpus (zakon u kaznenom pravu koji štiti osobnu slobodu od samovolje izvršne vlasti), ni žalba Odboru za ljudska prava UN-a, ni pokret za njegovo oslobađanje, ni peticije uglednih intelektualaca i članova američkog Kongresa koji su tvrdili da je sudski postupak smišljen za izbacivanje Lule iz predsjedničke trke. Prošlog kolovoza ankete su pokazivale da bi u drugom krugu Lula potukao sve protivnike, uključujući Jaira Bolsonara, s 52 naprama 32 posto glasova.

Azija: Suđenje bivšem malezijskom premijeru Najibu Razaku

Glavna zvijezda najvećeg korupcijskog skandala u povijesti Malezije jest bivši premijer Najib Razak, a 12. veljače počinje mu suđenje zbog pranja novca i zloporabe moći povezane s milijardama dolara navodno opljačkanih iz državnog fonda 1MDB. Optužba tvrdi da je na Razakov osobni konto na tajanstven način sletio 681 milijun američkih dolara te da su on i njegova ekipa opljačkani novac državnog fonda trošili na sve i sva, od kupovine nekretnina u SAD-u i luksuzne jahte korištene u privatne svrhe do financiranja holivudske produkcije, uključujući film 'Vuk s Wall Streeta'. U neviđeni skandal upetljana su dva 'vuka', bankari Tim Leissner i Roger Ng iz Goldman Sachsa, najčuvenije banke na Wall Streetu.

Razak je također predmet najveće istrage o inozemnoj kleptokraciji američkog ministarstva pravosuđa, koje nastoji vratiti Maleziji imovinu kupljenu na američkom tlu ukradenim novcem fonda 1MDB, procijenjenu na 4,5 milijardi dolara.

  • +5
Najib Razak Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

A uoči suđenja Razak je iznajmio studio i uz glazbenu pratnju desetine svojih pristaša snimio prepjev američkog hita iz sedamdesetih 'Kiss and Say Goodbye' grupe The Manhattans, kojim se ruga vladi te lamentira o svojoj nevinosti i sebi kao žrtvi osvete i klevete. Dospjevši na društvene mreže, videosnimka je preko noći postala virtualni hit.

Afrika: Južnoafrički bivši predsjednik Jacob Zuma očekuje suđenje

Obilježeno ekonomskom stagnacijom, nezaposlenošću, korupcijom i padom kreditnog rejtinga, predsjednikovanje Jakoba Zume navodno je Južnoafričku Republiku stajalo 83 milijarde dolara. Tijekom devet godina na vlasti, od 2009. do prisilne ostavke 2018., Zuma je preživljavao mnoge optužbe, vodeći duge pravne bitke zbog navodnog reketarenja i korupcije, naročito zbog sumnjivih interesnih veza s najmoćnijom južnoafričkom obitelji Gupta.

  • +3
Jacob Zuma Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Premda je državno tužiteljstvo pri Zuminu dolasku na vlast odbacilo optužbu oporbe da je u vrijeme obnašanja dužnosti zamjenika predsjednika prao novac i sudjelovao u koruptivnim radnjama vezanim uz kupnju oružja vrijednu milijarde dolara, taj mu navodni grijeh nije ostao zaboravljen. Optužba je obnovljena čim je na čelo zemlje u veljači prošle godine došao predsjednik Cyril Ramaphosa te je prvo saslušanje održano prošlog ljeta. Da stvar ne zaspe, poseban sud za trgovački kriminal u Johannesburgu krajem ovog siječnja optužio je jedno od 20 i nešto Zumine djece, Duduzana Zumu, za primanje mita od obitelji Gupta.

Australija: Bivšem ministru rudarstva Ianu MacDonaldu 10 uzničkih godina

Posljednji osuđeni australski političar bio je Ian MacDonald. Bivši ministar rudarstva i šumskih resursa od 2017. služi desetgodišnju kaznu zatvora zbog primanja mita za izdavanje lukrativnih dozvola za rudarenje u Doyle's Creeku u New South Welesu, jugoistočnoj saveznoj državi Australije. Za razliku od suđenja našim bivšim političkim kapitalcima, australski put od sudnice do zatvora trajao je samo dvije godine.