novo pogoršanje

Kiša i olujno jugo sutra će pokazati zube, ali ne svima: Ljeto se vraća u jednu regiju

23.09.2024 u 08:00

Bionic
Reading

U ponedjeljak će sa zapada doći do postupnog naoblačenja uz jačanje južnog vjetra su ponegdje moguće slabe kiše. Obilnije oborine očekuju se u utorak, kada su lokalno mogući i nepogodni vremenski uvjeti, zbog čega je DHMZ za utorak oglasio meteoalarm žutog stupnja za područje cijele Hrvatske

U većini krajeva danas će biti djelomice sunčano. Na istoku i jugu pretežno sunčano, ujutro u unutrašnjosti ponegdje kratkotrajna magla, na sjevernom Jadranu navečer i u noći mjestimice kiša, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren južni, na Jadranu jugo u jačanju. Najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 26 Celzijevih stupnjeva. No vremenske prilike danas će ipak ostati relativno stabilne, prognozirala je Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu zadržat će se pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će biti slab, a u blizini rijeka moguće je formiranje kratkotrajne jutarnje magle. Jutarnje temperature će se kretati od 6 do 9 °C, dok će najviše dnevne biti između 25 i 27 °C.

U utorak će unutrašnjost biti pretežno oblačna, uz povremenu kišu. Očekuju se intenzivniji pljuskovi praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom, posebno u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije gdje je moguća obilnija oborina.

Žuti meteoalarm za područje cijele Hrvatske

U cijeloj zemlji sutra se očekuju potencijaln intenzivne oborine s grmljavinom, a na obali bi moglo biti olujnog juga. Pljuskovi praćeni grmljavinom lokalno mogu biti izraženiji. Uglavnom jako, ponegdje moguće na udare i olujno jugo i južni vjetar.

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorio je DHMZ.

Od srijede sunčanije

Od srijede će biti sunčanije, a kiša će postupno postajati rjeđa. Umjeren jugozapadni i južni vjetar zapuhat će, a u četvrtak će dodatno pojačati, donoseći toplije vrijeme.

Na Jadranu će četvrtak biti najtopliji dan, s najviše sunčanih intervala, iako će sjeverni Jadran ostati promjenjiv s povremenom kišom. Do srijede će povremene kiše biti prisutne i na drugim dijelovima Jadrana, posebno u utorak, kada postoji mogućnost za nevrijeme.

Umjereno i jako jugo te južni vjetar nakratko će tijekom utorka preći u umjeren jugozapadnjak, navodi meteorologinja.

  • +11
Jugo u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Zvonko Pavic

U središnjim dijelovima Hrvatske, uz oblačnije uvjete, dnevne temperature zraka bit će nešto niže. Sredinom dana u najsjevernijim predjelima očekuje se prolazno pojačanje jugozapadnog vjetra.

Jugozapadni vjetar će puhati i u Gorskoj Hrvatskoj, dok će uz obalu vladati jugo. Tokom dana oblačnost će se povećavati, osobito nad Istrom, gdje se popodne očekuju lokalne oborine. Kako se noć bude približavala, kiša će biti sve izvjesnija i u ostalim dijelovima.

U kotlinama je ujutro moguća magla, dok se nad morem može pojaviti sumaglica. Jutarnje temperature će se kretati između 7 °C u Lici i 18 °C na otocima, a dnevne će dosezati između 20 i 25 °C.

Ljetne temperature u srednjoj i južnoj Dalmaciji

Na srednjem Jadranu i u Dalmaciji temperature će doseći do 26 °C. Zapuhat će umjereno jugo i južni vjetar, koji će prema večeri jačati. Ujutro će more biti mirno ili tek blago valovito, dok će prema otvorenom moru postati umjereno valovito. Vrijeme će biti djelomično sunčano.

Na krajnjem jugu Hrvatske bit će pretežno sunčano, uz slabo do umjereno jugo. Temperature zraka će se kretati od jutarnjih 17 do 19 °C, a lokalno će narasti i do 26 °C."

Očekuje se nastavak promjenjivih vremenskih prilika.