želi se vratiti u parlament

Kolakušić: HDZ mi je ukrao saborski mandat

19.09.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Bivši eurozastupnik Mislav Kolakušić ustvrdio je da mu je HDZ ukrao mandat u Saboru, te je najavio pravnu bitku koju je spreman voditi sve do Europskog suda

'Danas ćemo vidjeti je li Hrvatska iole pravna država ili se Ustav i zakoni drugačije primjenjuju na članove HDZ-a i SDP-a i na članove oporbenih stranaka, točnije stranke Pravo i pravda. HDZ mi je putem Mandatno-imunitetnog povjerenstva ukrao saborski mandat. Ja sam podnio kao Andrej Plenković, kao Biljana Borzan, kao Tonino Picula, kao Ruža Tomašić podnio prijedlog za mirovanje saborskog mandata jer sam bio zastupnik u Europskom parlamentu. Njima je Sabor odobrio i oni su imali saborski mandat u mirovanju dok su bili zastupnici u EP-u. Nikola Vuljanić je nakon prestanka mandata u EP aktivirao svoj mandat u mirovanju i postao je saborski zastupnik', poručio je Kolakušić na press konferenciji u Saboru.

Kazao je da ovo nije prvi put da mu je HDZ ukrao mandat, podsjetivši da nije mogao postati niti član Državnog sudbenog vijeća 2015.

'U ovom slučaju bit će naknade šteta. To će biti pitanja da su Plenković i ekipa bili nezakonito u EP-u jer prema tumačenju koje je meni dao MIP njima je treba odmah prestati mandat i oni su nezakonito uzeli 1,5 milijuna eura od Europskog parlamenta', ustvrdio je Kolakušić.

'Ovdje se ne radi o mom mandatu, on je ukrade. Ovdje se radi o pravu stranke da odredi zamjenika saborskom zastupniku. Kada je umro Ivica Račan, tada SDP nije odredio zamjenika i mandat je ostao prazan. Zašto? Zato što se nitko drugi, niti druga stranka niti Sabor, ne može mandat stranke dati drugome', poručio je Kolakušić.

Kolakušić: HDZ mi je ukrao saborski mandat Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Stranka Pravo i pravda je danas, podsjetimo, predala zahtjev da njihovom zastupniku Draženu Dizdaru mandat bude stavljen u mirovanje, a da ga u Saboru zamijeni upravo Kolakušić. Naime, u Kolakušićevoj stranci smatraju da je činjenica da je on podnio ostavku na mjesto zastupnika pravno irelevantna za ovaj postupak budući da se radi o dvije potpuno odvojene pravne osnove. Mislav Kolakušić, iako je temeljem ostavke prestao biti saborskim zastupnikom temeljem službenih rezultata izbora i dalje ispunjava uvjete za biti imenovan zamjenikom zato što je jedini preostali kandidat političke stranke Pravo i Pravda s iste liste i iz iste stranke, smatraju u toj stranci.

O zahtjevu bi se danas navodno trebao očitovati i MIP, a jedno od tumačenja koja se mogu čuti u saborskim kuloarima govori da su Plenković, Borzan, Picula i Vuljanić izabrani kao prvi hrvatski eurozastupnici ali u prijelaznom razdoblju, odnosno od ulaska Hrvatske u EU do izbora novog saziva Europskog parlamenta. Na svim kasnijim izborima saborski zastupnici koji su izabrani u EP podnosili su ostavke.

Ne odobri li MIP, te plenum Sabora Kolakušićev zahtjev, on je najavio ustavnu tužbu, a odbije li ga i Ustavni sud, spreman je obratiti se Europskom sudu.