38 STUDIOS VIŠE NE POSTOJI

Konačni pad studija zaslužnog za Kingdoms of Amalur

25.05.2012 u 11:26

Bionic
Reading

Prema zasad još neslužbenim informacijama, 38 Studios nakon nekoliko tjedana očajničke borbe za opstanak otpustio je sve zaposlenike i zatvorio svoja vrata

Kingdoms of Amalur: Reckoning jedno je od najljepših gaming iznenađenja ove godine. No, kao što to često bude s naslovima koji nemaju skup marketing, Reckoning se nije prodao u dovoljnom broju primjeraka ni da podmiri troškove proizvodnje zbog čega je danas studio zaslužan za njegovu produkciju na rubu gašenja.

 

Rasplet cijele situacije započeo je prije nekoliko tjedana kada je objavljeno da 38 Studios, smješten u državi Rhode Island (SAD) nema mogućnosti državi isplatiti ratu kredita u iznosu od 1,12 milijuna (cijeli kredit iznosi 75 milijuna) američkih dolara. 38 Studios i država pokušavali su doći do zajedničkog rješenja, no da ono nije na vidiku pokazala je i činjenica da 38 Studios nekoliko dana kasnije nije uspio isplatiti plaće svojim zaposlenicima.

 

Prije dva dana, 23. svibnja, direktorica Jennifer Maclean i viši dopredsjednik razvoja John Blakely objavili su da napuštaju studio.

 

Curt Schilling, osnivač studija i bivša baseball zvijezda jučer je se oglasio putem Twittera i objavio da je igra u 90 dana prodana u 1,22 milijuna primjeraka čime su nadmašili očekivanja EA, koji je izdavač igre, no, da bi se pokrili samo proizvodni troškovi, Reckoning bi se trebao prodati u gotovo tri milijuna primjeraka. Tako visoku brojku često ne postignu ni novi nastavci najslavnijih franšiza, a potpuno nova imena poput Kingdoms of Amalura – gotovo nikad.

 

Danas je pak, čini se – sve gotovo. Prema neslužbenim informacijama 38 Studios je upravo otpustio sve zaposlenike i zatvorio svoja vrata. Ukratko – studio zaslužan za jednu od najboljih ovogodišnjih igara više ne postoji. Da stvar bude gora, svoja vrata zatvara i Big Huge Games, studio koji je sudjelovao u produkciji Reckoninga i studio koji je zaslužan za legendarnu RTS franšizu 'Rise of Nations'.

 

Službena potvrda zatvaranja se još očekuje, no vjerojatnost da su neslužbene informacije točne prilično je visoka.