krupne odluke

Konstituirana Skupština Beograda, dio oporbe napustio sjednicu

21.06.2024 u 14:18

Bionic
Reading

Skupština Beograda konstituirana je u petak verificiranjem mandata vijećnicima i izborom predsjednika gradskog parlamenta, a dio oporbe napustio je sjednicu ne želeći na njoj dalje sudjelovati

Lista vladajuće koalicije "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" koju uz SNS čini još 14 stranaka i političkih organizacija ima 64 mandata, listu dijela oporbe "Biramo Beograd" zastupat će 14 vijećnika, a pokret "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promijeni" 21.

Listi kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića "Mi snaga naroda“ pripalo je 10 mandata, a Ruskoj stranci, koju se smatra satelitom SNS-a, jedan mandat.

Vijećnici oporbene liste "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promijeni" izašli su iz dvorane odmah nakon proglašenja mandata, a kandidat oporbene liste „Biramo Beograd“ za gradonačelnika Dobrica Veselinović podnio je ostavku na svoj vijećnički mandat.

Vijećnici su potom većinom glasova za predsjednika beogradske skupštine izabrali Nikolu Nikodijevića iz Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića.

Nikodijević, koji je bio i jedini kandidat, današnjim izborom započinje svoj četvrti mandat na čelu gradskog parlamenta.

Skupština Beograda bira gradonačelnika prijestolnice, glasanje je najavljeno za idući tjedan, a očekuje se da će kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Šapić, nekadašnji vaterpolski reprezentativac, biti ponovno izabran na tu dužnost.

Lokalni izbori u Beogradu i još 66 gradova, općina i gradskih općina održani su 2. lipnja, uz bojkot dijela oporbe okupljene oko koalicije Srbija protiv nasilja koja je odbila sudjelovati inzistirajući da vladajući nisu primjenili preporuke međunarodnih promatrača nakon parlamentarnh izbora u prosincu prošle godine, za koje oporba tvrdi da su pokradeni.

Mila Popović iz oporbene stranke Stranke slobode i pravde (SSP), koja je uz još nekoliko manjih stranaka, pokreta i udruga građana bojkotirala izbore 2. lipnja, poručila je na tiskovnoj konferenciji uoči današnje konstitutivne sjednice da će to bi “finale izborne krađe i prijevare“.

Boško Šindić iz stranke Srbija-Centar (SRCE) ocijenio je da slijedi „vruća politička jesen“, jer „vladajući režim čekaju krupne odluke“.

Oporba tvrdi da je za Vučićev SNS i njegove koalicijske partnere, među kojima su u prijestolnici bili i radikali (SRS) haškog osuđenika Vojislava Šešelja, "u Beogradu glasalo ukupno oko 300.000 ljudi, što znači da 70 posto građana Beograda ne prihvaća i ne podržava njihove sulude ideje i koruptivne projekte“.

sve osim nogometa

Učitavanje...