KLJUČNI ČOVJEK VEĆINE

Kosor pecnula Pupovca zbog Vučića pa smo pobrojali njegova putovanja u Beograd

19.05.2017 u 11:09

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor u intervjuu za tportal prozvala je Milorada Pupovca zbog čestih sastanaka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Kosor smatra da je Pupovčeva podrška vladi Andreja Plenkovića dio šireg projekta koji je vezan uz ulazak Vučićeve stranke u Europsku pučku stranku i napredovanje Srbije prema ulasku u EU, a da je tu uloga Milorada Pupovca bila i jest iznimno velika

Pupovcu je zamjerila ponašanje prema ploči s natpisom 'za dom spremni' u Jasenovcu, ustvrdivši da bi, da se to dogodilo dok je ona upravljala Vladom, sigurno odmah zatražio micanje.

'U Vučićevoj kampanji na skupovima njegove stranke pojavljivao se i Šljivančanin, osuđeni ratni zločinac iz Vukovara, i nitko na tu činjenicu nije burno reagirao. Kod ulaska Vučićeve stranke u EPP nije bilo ultimativnih zahtjeva da se na stol stave i ogole sve činjenice koje opterećuju odnose RH i Srbije, budući da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku', poručila je Kosor. Pupovac nije odgovorio na naš upit da prokomentira Kosoričine primjedbe.

No pobrojali smo njegova putovanja u Beograd na audijenciju kod Aleksandra Vučića, još uvijek premijera, a uskoro i predsjednika, i zaista su česta. Posljednji put Pupovac se službeno sastao s Vučićem na samom isteku travnja ove godine. O tom sastanku govorio je u intervjuu za Novosti čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće (SNV), kojem je on na čelu.

Kazao je da je s Vučićem razgovarao o pitanju Agrokora, o tome što on znači za hrvatsko-srpske odnose i koje posljedice kriza Agrokora može imati na stanje i hrvatske i srpske ekonomije te da je Vučić izrazio spremnost da o tome otvoreno i partnerski razgovaraju s našom Vladom i premijerom Plenkovićem.

Otkrio je i da će nakon lokalnih izbora i konsolidacije i stabilizacije naše Vlade doći do razgovora predstavnika vlada Hrvatske i Srbije o tom pitanju. Srpski Danas izvijestio je da je Vučić s Pupovcem i Vojislavom Stanimirovićem razgovarao o položaju Srba u Hrvatskoj, kao i o političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Hrvatske.

Naveli su da je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac zahvalio premijeru Vučiću na pružanju podrške u rješavanju otvorenih pitanja i definiranja ciljeva strateške suradnje. Također je istaknuo važnost unapređenja odnosa Srbije i Hrvatske u današnjim regionalnim i političkim prilikama, kao i otvorenije i konkretnije suradnje dviju zemalja. Pupovac je kod Vučića bio i na samom izmaku prošle godine. Tada ga je Vučić bio pozvao u Beograd nakon što su pripadnici ekstremne desnice održali prosvjedni skup pred prostorijama SNV-a  tražeći da se Pupovcu ukine saborski imunitet. Pupovac se tada našao na meti nacionalističkih stranaka i pojedinaca u Hrvatskoj zbog kritika na račun postavljanja spomen ploče u Jasenovcu na kojoj piše 'za dom spremni'.

Pupovac se sastao s Vučićem i 23. kolovoza, neposredno nakon proslave godišnjice operacije Oluja koja uvijek dodatno užari odnose između Hrvatske i Srbije.

Na sastanku je tada zaključeno da je potrebno otkloniti opterećenja i tenzije u komunikaciji između Beograda i Zagreba. Pupovac je zahvalio premijeru Vučiću na takvom opredjeljenju i prenio mu podršku srpske zajednice u Hrvatskoj za smirivanje prisutnih javnih tenzija.

Također je izrazio podršku spremnosti srpskog premijera da se u što skorije vrijeme sastane s hrvatskim zvaničnicima, istakavši političku važnost i dobrobit koju je imao njegov nedavni susret i razgovor s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima položaja nacionalnih manjina – Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Zanimljivo je i da dok je 31. svibnja prošle godine za Pupovcem trajala potraga u Hrvatskom saboru tijekom pokušaja preslagivanja većine koji je vodio tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, on je također bio u Beogradu, gdje je razgovarao o položaju Srba u Hrvatskoj i izrazio očekivanje da će se atmosfera promijeniti nabolje.

Vučić i Pupovac očekuju da će se objektivne teškoće s kojima se suočavaju Srbi u Hrvatskoj rješavati u dijalogu vlasti i predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj.

Prije toga Pupovac se sastao s Vučićem i u ožujku, kad su istaknuli potrebu suradnje u rješavanju otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja, ali i 29. siječnja kada su govorili o tome kakav će biti položaj Srba u Hrvatskoj poslije formiranja vlade Tihomira Oreškovića.

Gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' na HRT-u, u rujnu prošle godine, potpredsjednik SDSS-a i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je da su 'svi njegovi susreti sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem do sada bili javni i da kroz uzajamnu komunikaciju rade stvari korisne za obje zemlje'.