priznanje i nepriznanje

Kosovo zbog Palestine optužuje Madrid za dvostruke standarde, brzo im stigao odgovor

28.05.2024 u 19:12

Bionic
Reading

Niz kosovskih dužnosnika komentirao je odluku španjolske vlade da prizna državu Palestinu, neizravno optužujući Madrid za primjenu dvostrukih standarda. Iz Madrida poručuju da se radi o različitoj situaciji.

Španjolska je jedna od pet zemalja Europske unije - uz Cipar, Grčku, Slovačku i Rumunjsku - koje ne priznaju neovisnost Kosova. Smatra se da je glavni razlog nepriznavanja države Kosovo povezan s odnosom Španjolske prema težnjama njezine sjeveroistočne regije, Katalonije, da postane neovisna.

Ova regija je imala nekoliko neuspješnih pokušaja odvajanja od Španjolske, a službeni Madrid se oštro usprotivio ovom potezu.

'Situacija u Palestini je drugačija. Priznanje Države Palestine ne utječe na teritorijalni integritet Izraela, budući da taj teritorij nikada pravno nije bio dio Države Izrael', rekla je Elena Aljarilla Cortezon, savjetnica za medije u Ministarstvu vanjskih poslova poslova Španjolske u odgovoru za Radio Slobodna Europa, prenosi Klix.ba.

Prema njezinim riječima, odluka donesena 28. svibnja da se službeno prizna državljanstvo Palestine u skladu je s međunarodnim pravom, načelima Povelje Ujedinjenih naroda i obvezujućim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

O pitanju priznanja Kosova od strane Španjolske raspravljalo se na sastanku ministara vanjskih poslova EU 27. svibnja u Bruxellesu. Pojedini izvori rekli su Radiju Slobodna Europa da u ovom trenutku postoji otvoreni spor između stranaka iz Njemačke i Španjolske.

Dok je Njemačka bila 'jako ofenzivna' za priznanje Kosova, 'Španjolska je bila u defenzivi, tvrdeći da Kosovo nije na dnevnom redu'.

Uz Španjolsku, Norveška i Irska također su u utorak priznale palestinsko državljanstvo.