i dalje prijete

Kuha se na Bliskom istoku: Hutisti ispalili hipersonični projektil

28.06.2024 u 14:11

Bionic
Reading

Dok su oči svijeta uperene u ratna događanja u Ukrajini i pojasu Gaze, pomorskom prometu na Bliskom istoku još uvijek prijete jemenski Hutisti

Hutisti su, kako sami tvrde, u srijedu u Arapskom moru gađali brod pod liberijskom zastavom, i to 'hipersoničnim projektilom domaće izrade'.

'To je hipersonični projektil domaće izrade koji posjeduje naprednu tehnologiju, precizan je u pogađanju i doseže velike domete', napisao je vojni glasnogovornik Hutista Yahya Sare'e na X-u. Rekao je da je projektilom gađan MSC Sarah V, grčki civilni brod za koji Hutisti tvrde da je povezan s Izraelom. Glasnogovornik Hutista nije otkrio da li je projektil doista i pogodio brod.

Informacije o praćenju broda pokazuju da je on bio na putu za Abu Dhabi i da je ušao u Perzijski zaljev u srijedu navečer, što znači da je još uvijek u funkciji. Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva, koje vodi britanska Kraljevska mornarica, izvijestile su da je brod napadnut u ponedjeljak, ali da je njegova posada na sigurnom nakon eksplozije u blizini trupa. Prema karti koja pokazuje lokaciju napada može se zaključiti da je ovo jedan od najudaljenijih napada koje su Hutisti izveli. 

Prvi je to put i da su Hutisti, barem prema onome što se zna, koristili hipersonični projektil. Markus Schiller, direktor ST Analyticsa, konzultantske tvrtke sa sjedištem u Münchenu, rekao je za Business Insider da je projektil vjerojatno dizajniran u Iranu.

'Definitivno nešto iz iranske Fattah obitelji raketa, koje datiraju iz 1990-ih i od tada su se neprestano razvijale', rekao je Schiller. Teheran je nedavno reklamirao najnovije verzije svojih projektila Fattah kao hipersonične.

Hutisti su i objavili snimke navodnog lansiranja projkektila nazvanog "Hatem-2" ili "Hadim-2". U opisu videa spominje se da je riječ o projektilu na čvrsto gorivo s inteligentnim sustavom upravljanja i da postoji više generacija projektila s različitim dometima. Sare'e je u izjavi rekao da je projektil razvila Jemenska vojna industrijalizacijska korporacija. Međutim, Hutisti nisu poznati po naprednom naoružanju, pa se postavlja pitanje je li projektil doista 'domaće proizvodnje'.

Poznato je da hutisti dobivaju oružje od Irana, kršeći tako embargo Ujedinjenih naroda na oružje. Čini se da projektil prikazan na snimci nalikuje na Fattah-1, za koji Teheran kaže da može putovati učinkovitom brzinom do 13 Macha, ili 13 puta većom brzinom zvuka. Projektili koji putuju brzinom od 5 Macha ili bržim općenito se smatraju hipersoničnim, a njihove brzine mogu obrambenim sustavima otežati presretanje.

Ovo nije prvi put da se Hutisti hvale projektilima upitne 'domaće proizvodnje'. Prije nekoliko tjedana lansirali su još jednu naprednu raketu, nazvanu "Palestina". Kao i za "Hatem-2", pobunjenici su tvrdili da je ova raketa lokalno izrađena, ali također nalikuje iranski dizajn bojevih glava.

Podsjetimo, jemenski pobunjenici Hutisti već mjesecima napadaju brodove, prvenstveno u Crvenom moru, i to sve kao odgovor na nedavno izraelsko bombardiranje i okupaciju Gaze. Tvrde da napadaju brodove povezane s Izraelom, ali često nije jasno kako bi ciljana plovila mogla biti povezana s Tel Avivom. Većinu projektila i bespilotnih letjelica koje Hutisti lansiraju uspjele su oboriti SAD i saveznici.

sve osim nogometa

Učitavanje...