Sivi pinot, marelice, ribizli, breskve, cimet, klinčić, anis i još par trikova oko spravljanja ovog čarobnog pićenceta! Hijaooo što dobro klizi uz vruće ljetne večeri :P
Iako sam jučer obećala postatitarte tantine od marelica, koji ću postati sigurno ovaj tjedan - obećajem, ipak sam promijenila mišljenje/plan. A i iskreno, stvarno mi se ne pali pećnica na ovim temperaturama u stanu bez klime ... pa čak ni navečer ;).
Ako niste uspjeli nabaviti novi broj Dobre hrane, u kojoj se nalazi ova divotica, evo vam prilike da vidite i probate jedan od najfinijih i najpogodnijih recepata za ljetno večernje cuganje
Nemojte piti preko dana, jer ćete se samo bezveze znojiti i na taj način izbaciti sve lijepo i dobro što vam ovakvo pićence pruža ;)
Osim svega, mora stajati u frižiderupar sati kako bi se svi okusi i sokovi pomiješali i stvorili fiinu bijelu, ljetnu sangriju!
za jedan oveći vrč sangrije
2/3 šalice šećera
2/3 šalice vode
2 štapića cimeta
par klinnčića
3, 4 zvjezdastog anisa
par zrna kardamona
750 ml Sivog Pinota
2 marelice, oguljene i narezane na komade
2 breskve, oguljene i narezane na komade
šaka svježeg ribizla
2 žlice Muscovado šećera
još malo zvjezdastog anisa, klinčića i štapića cimeta za ukras
Stavite šećer, vodu, štapiće cimeta, zvjezdasti anis, klinčiće i kardamon u lončić i zagrijavajte dok se šećer ne rastopi. Maknite lončić s vatre i pustite da se ohladi.
U stakleni vrč smjestite ribizle, narezane marelice i breskve i prelijte ih bijelim vinom (Sivim Pinotom)
Ubacite ohlađeni i procijeđeni sirup i sve promiješajte dugačkom žlicom.
Stavite u hladnjak na najmanje sat vremena. Kad je dovoljno hladna poslužite ljetnu sangriju u staklenim čašama.
Živjeli! Hik!
Ljetna cuga, Terraneo, čagica ... počelo je zagrijavanje za sve navedeno!