sezona opasnih krvopija

Lajmska bolest može biti strašna: Osip može izostati, ali pazite na ove simptome

07.05.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Slučajevi lajmske bolesti mogli bi biti pet puta veći nego što se dosad mislilo, pokazalo je istraživanje

Nova istraživanja sugeriraju da bi čak 2500 Škota svake godine moglo biti pogođeno bolešću koju prenose krpelji. Lajmska bolest je bakterijska infekcija koja se može proširiti s krpelja na ljude, uzrokujući okrugli osip i simptome slične gripi.

Može se lako liječiti kurom antibiotika, ali u nekim slučajevima pacijenti mogu patiti od iscrpljujućih simptoma koji traju godinama, piše Daily Mail. Unatoč činjenici da je lajmska bolest dobro poznat problem u Škotskoj, osobito u gorju, točne brojke o prevalenciji infekcije nisu poznate.

Kada pacijenti posjete liječnika opće prakse i otkriju simptome, neki će liječnici napraviti krvne pretrage radi laboratorijske potvrde. Ali često će liječnik opće prakse jednostavno propisati antibiotike samo za simptome, osobito ako je došlo do uboda krpelja i pacijent ima osip.

Istraživači predvođeni Referentnim laboratorijem za škotsku lajmsku bolest i infekcije koje prenose krpelji u Invernessu proveli su studiju o ordinacijama liječnika opće prakse na sjeveru Škotske kako bi otkrili koliko je pacijenata vjerojatno bilo zaraženo lajmskom bolešću. Brojali su laboratorijske nalaze i pretraživali medicinsku dokumentaciju pacijenata tražeći dokaze, kao što je dolazak s ugrizom krpelja i prepisivanje antibiotika.

Drastičan skok broja zaraženih lajmskom bolešću

Ukupno su pregledali evidenciju NHS-a iz 63 ordinacije liječnika opće prakse koje pokrivaju populaciju od više od 235.000 ljudi. Otkrili su da je 3412 pacijenata s lajmskom bolešću ili sumnjom na lajmsku bolest liječeno antibioticima od siječnja 2019. do prosinca 2022. To je ogroman skok, ako se broj usporedbi s brojem laboratorijski potvrđenih slučajeva za isto razdoblje lani, koji je iznosio 652 slučaja.

Dr. Sally Mavin, ravnateljica laboratorija, rekla je: "Trenutni podaci temelje se na brojkama laboratorijskih testiranja, ali mnoge slučajeve dijagnosticiraju i liječe liječnici opće prakse bez ikakve potrebe za analizom krvi i stoga se ne pojavljuju u službenim brojkama.

Studija je pokazala da bi broj slučajeva lajmske bolesti mogao biti čak pet puta veći nego što trenutni podaci sugeriraju, do 850 slučajeva godišnje u gorju, što bi moglo biti 2500 godišnje za cijelu Škotsku.

"Važno je da smo svjesni krpelja i kako spriječiti ugriz te da znamo kako provjeriti sebe i svoju djecu na njih kako bismo ih mogli brzo i sigurno ukloniti i smanjiti rizik od obolijevanja od lajmske bolesti", rekla je Mavin.

ŠTO UČINITI S KRVOPIJAMA NA KOŽI ILI ODJEĆI?

Kako prepoznati i ukloniti krpelja

Ugrizi krpelja nisu uvijek bolni. Možda nećete primijetiti krpelja osim ako ga ne vidite na svojoj koži.

Redovito provjeravajte ima li krpelja na odjeći i koži te na djeci i kućnim ljubimcima nakon boravka na otvorenom. Mogu biti male veličine od 1 mm. U početku izgledaju kao crna točkica, ali nakon što su nekoliko dana pili krv, nateknu do smeđe ili sive kuglice veličine zrna graška.

Kako biste sigurno uklonili krpelja:

Koristite šiljastu pincetu s finim vrhom ili alat za vađenje krpelja. Možete ih kupiti u ljekarnama, kod veterinara ili u trgovinama za kućne ljubimce. Uhvatite krpelja što bliže koži. Polako povucite prema gore pazeći da ga ne stisnete ili zgnječite.

Očistite mjesto ugriza antiseptikom ili sapunom i vodom. Nemojte koristiti upaljeni opušak cigarete, glavu šibice ili tvari poput alkohola ili vazelina da izgurate krpelja. Budite mirni, imajte na umu da je šansa da se razbolite je mala. Ne morate učiniti ništa drugo osim u slučaju da primijetite osip ili se ne osjećate dobro.

Što ako se lajmska bolest ne liječi?

Neliječena lajmska bolest može izazvati širok raspon simptoma, ovisno o stadiju infekcije. To uključuje vrućicu, osip, paralizu lica i artritis, objavio je CDC.

Rani znakovi i simptomi (3 do 30 dana nakon uboda krpelja)

  • Groznica, zimica, glavobolja, umor, bolovi u mišićima i zglobovima te natečeni limfni čvorovi mogu se pojaviti bez osipa.
  • Osip se javlja kod otprilike 70 do 80 posto zaraženih osoba.

Osip počinje na mjestu uboda krpelja i postupno se širi tijekom nekoliko dana dosežući do najviše 30 cm u promjeru. Osip može biti topao na dodir, ali rijetko svrbi ili boli Ponekad se razbistri kako se povećava, a može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Ne pojavljuje se uvijek kao "klasični" erythema migrans osip.

Kasniji znakovi i simptomi (dani do mjeseci nakon uboda krpelja)

  • Jake glavobolje i ukočenost vrata
  • Dodatni EM osip na drugim dijelovima tijela
  • Paraliza lica (gubitak mišićnog tonusa ili opuštenost jedne ili obje strane lica)
  • Artritis s jakim bolovima i oticanjem zglobova, osobito koljena i drugih velikih zglobova
  • Povremena bol u tetivama, mišićima, zglobovima i kostima
  • Lupanje srca ili nepravilni otkucaji srca (Lyme karditis)
  • Epizode vrtoglavice ili nedostatka zraka
  • Upala mozga i leđne moždine
  • Bol u živcima
  • Prožimajući bolovi, utrnulost ili trnci u rukama ili stopalima.
l>