otvoren konzulat

Lavrov Srbe nazvao bratskim narodom, Dodik Putina čovjekom mira

11.06.2024 u 16:51

Bionic
Reading

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nazvao je Srbe bratskim narodom prigodom video obraćanja koje je objavljeno na otvaranju konzulata Ruske Federacije u Banja Luci, a tamošnji čelnik Milorad Dodik je pak hvalio predsjednika Vladimira Putina tvrdeći da je on na 'strani mira'

"Smatramo da je ovaj projekt najvažnija komponenta za jačanje bratskih spona koja vezuje naše narode", rekao je Lavrov najavljujući da će nakon otvaranja konzulata uslijediti izgradnja rusko-srpskog hrama kao 'duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci'.

"Naše veze s Republikom Srpskom danas doživljavaju veliki uspon", istaknuo je Lavrov.

Dodao je kako je diplomatsko-konzularno predstavništvo otvoreno u 'prijateljskoj Republici Srpskoj'. Predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta je u obraćanju hvalio ruskog predsjednika Putina.

"Potpuno sam siguran da je predsjednik Putin i danas na strani mira, ali mira koji podrazumijeva obranu nacionalnih i strateških interesa", rekao je Dodik.

Pri tome je podsjetio da Republika Srpska nije dopustila uvođenje sankcija Rusiji nakon početka agresije na Ukrajinu.

"Mi imamo naše snove, koje ćemo znati realizirati. Podijelit ćemo ih s našim ruskim prijateljima zato što su pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas", istaknuo je Dodik.

On je zajedno s ruskim veleposlanikom Igorom Kalabuhovim otvorio konzulat Ruske Federacije u Banja Luci.