Lazanje s bundevom i lješnjacima
Obećala sam objaviti priču sa smucanja po Istri danas, ali toliko me oduševilo jučerašnje jelo, proizašlo iz nedjeljnog, ženskog druženja, da ga moram podijeliti s vama!
Moje dvije prijateljice od kužine, Nike i Vesna, odlučile su se na radno nedjeljno poslijepodne. Vesna je pripremila lazanje s bundevom i lješnjacima po receptu
drage joj prijateljice, ali i začetnice ženskog pokreta u kuhanju (u Hrvatskoj):
Ane Ugarković. Ovo je njezin recept i hvala joj i slava na tome! Kad probate dijelit' ćete isto mišljenje. Sigurna sam :).
Osim lazanja uspjele smo ispeći prvu turu svojih makarona! Onih pufastih kolačića koji se u Parizu, u Laduree-u prodaju i po 100 eura par komada. Navodno ih je neizmjerno teško i komplicirano napraviti i to mogu samo rijetki i sve skupa iziskuje toliko truda i vremena, da je bolje odmah - odustati.
E pa dragi moji/moje - to su mitovi! Za sve koji imaju nekakvog praktičnog, kulinarskog znanja, ovi su kolačići igra. Nema tu nikakve fame i drame. Ali o tome u jednom od sljedećih postova. Do tada uživajte u lazanjama s bundevom i lješnjacima :P.
za nadjev
1 žlica maslaca
1/2 glavice ljubičastog luka
500 g muškatne bundeve oguljene, očišćene od sjemenki, narezane na kockice
2 režnja češnjaka
sol, svježe mljeveni bijeli papar
2 žlice svježeg peršina
2 žlice svježe kadulje
50 g tostiranih, oguljenih lješnjaka
za umak
2 žlice maslaca
1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka
2 žlice brašna
500 ml mlijeka
1 svježi lovor
sol i mljeveni svježi papar
120 g mozzarelle, naribane
300 g svježih lazanja s jajima
Priprema nadjeva
Rastopite maslac na tavi, dodajte luk i pirjajte dok ne omekša i postane staklast. Dodajte bundevu, češnjak, sol i papar te kuhajte dok bundeva ne omekša, cca. 15 minuta. Umiješajte peršin, kadulju, lješnjake i ostavite da se ohladi.
Pripremaju se lazanje, ali i makaroni - istovremeno ;)
Začini za lazanje; svježa kadulja, češnjak, tostirani lješnjaci i ljubičasti luk ...
... i usredotočena Vesna koja ih tako precizno i sitno - sjecka!
Sjec, sjec s dodatkom peršina
Pirjanje bundeve sa začinima na početku i ...
... i na kraju
Umak
Napravite bešamel; rastopite maslac u posudi. dodajte češnjak i nakon 1 minute brašno. Kuhajte cca. 3 minute, a zatim polako ulijte zagrijano mlijeko, stalno miješajući smjesu. Dodajte lovorov list, pustite da zavrije te kuhajte 10 minuta. Posolite i popaprite, odstranite lovor i skinite posudu s vatre.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Vatrostalnu posudu premažite maslacem, pomiješajte mozzarellu s parmezanom. Premažite dno vatrostalne posude umakom i prekrijte prvim slojem tijesta.
Naribana i pomiješana mozzarella s parmezanom
Smirena Vesna, opkoljena samnom (s fotićem) s jedne strane i znatiželjnom Nike s druge strane ... ali ona ne mari, samo vrijedno slaže ;)
Tijesto, bundeva, sir, tijesto, bundeva, sir ali ne zaboravite i ...
... bešamel umak!
Tako to treba izgledati prije odlaska u pećnicu
Premažite tijesto umakom i razmažite 1/3 nadjeva po njemu. Posipajte 1/3 sira i sve ponovite još 2 puta s tjesteninom, umakom, bundevom i sirom. Prekrijte posudu folijom i pecite 30 minuta. Maknite foliju i ostavite da se sve zapeče još 10 do 15 minuta.
Sve je spremno za ... kasni, nedjeljni ručak
Dok čekamo, zvjeramo po Nikinom stanu i snimamo zanimljive detalje ;)
Miša izgubljena u svim tim divnim mirisima, a na dijeti. Pasji život!
Nike ne može sjedit' pa pere suđe, a Vesna otvara vino za nas koji možemo i sjedit' i popit' ;)
Lazanje ostavite da se malo ohlade prije serviranja. Poslužite uzmiješanu, zelenolisnu salatu i mljackajte glasno!
Close up!
Još nismo gotovi! Sve dok ne ostane ...
... komadičak za Nikinu sestru i dečka. A jesmo im puno ostavile ;)