Gračac

Lokalci na nogama: U tijeku inspekcijski postupak za izgradnju mini hidroelektrane na Uni

30.07.2024 u 12:21

Bionic
Reading

Državni inspektorat utvrdio je da investitor gradnje mini hidroelektrane na izvoru Une u općini Gračac posjeduje lokacijsku dozvolu, ali nije dobio Ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te se provodi cijeli niz inspekcijskih nadzora te gradnje koja je izazvala val prosvjeda

Lokacijska dozvola za zahvat mini-hidrocentrale kod izvora Une izdana je bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu te je zatražen upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, navodi se u utorak u odgovoru Inspektorata Hini.

Proteklih dana održano je više prosvjeda lokalnog stanovništva, ljubitelja prirode i ekoloških udruga iz raznih gradova nakon što je uočeno da na tom zaštićenom hidrološkom spomeniku i području ekološke mreže Natura 2000 od 5. srpnja investitor Pipra d.o.o gradi malu hidroelektranu i devastira tamošnju prirodu.

Prosvjednici smatraju da je investitor počeo radove bez važećih dozvola i ignorirajući status tog područja pod ekološkom mrežom Natura 2000.

  • +5
Rijeka Una Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita

U Inspektoratu odgovaraju kako je nadzorom inspekcije zaštite prirode utvrđeno da su lokacijska dozvola te izmjena i dopuna lokacijske dozvole izdane bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji temeljem kojega je donesena lokacijska dozvola. Napominju da Ocjena prihvatljivosti zahvata treba sadržavati Uvjete zaštite prirode.

S obzirom na navedeno, za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu, zatražen je upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te je inspekcijski postupak u tijeku.

Inspekcija zaštite okoliša utvrdila je da prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole, investitor nije od nadležnog ministarstva zatražio mišljenje o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, te je inspekcijsko postupanje u tijeku.

Očevid predmetne lokacije obavile su građevinska, vodopravna, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija zaštite prirode, inspekcija zaštite na radu i inspekcija rada.

Građevinska inspekcija utvrdila je da je ishođena pravomoćna građevinska dozvola važeća kao i da je prijava početka građenja izvršena u zakonom propisanom roku.

U tijeku su inspekcijski nadzori vodopravne inspekcije, inspekcije zaštite na radu i inspekcije rada, kaže se u odgovoru državnog inspektorata.

Vrelo Une ubraja se među pet najdubljih izmjerenih riječnih izvora u svijetu.

Tijekom speleoronilačke ekspedicije Društva DDISKF 2016., ronioci su se spustili na dubinu od 248 metara i postavili izvor Une kao najdublji u Hrvatskoj.

Na manje od deset metara toka od izvora, Una ulazi u Bosnu i Hercegovinu gdje je zaštićena drugom najvišom kategorijom "nacionalni park" i u tijeku je postupak upisa na Svjetski popis zaštićene prirode UNESCO-a.