IZVANREDNO STANJE U JAKUTIJI

Lovačkim brigadama naređeno da pobiju 3000 vukova

08.01.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Vlasti daleke ruske azijske republike Jakutije objavile su izvanredno stanje i velik rat životinjama koje su u Europi strogo zaštićene – vukovima

Vladimir Visocki - Lov na vukove

Brigade lovaca formiraju se po selima i gradovima dalekoistočne zemlje, toliko izolirane u Ruskoj Federaciji da je mimoilazi i Transsibirska željeznica.

Predsjednik te republike Jegor Borisov obećao je nagrade u šesteroznamenkastim rubaljskim ciframa za najuspješnije lovce (vjerojatno nekoliko tisuća eura); država će platiti i za svako krzno koje donesu sudionici hajke. Očekuje se da brigade do proljeća pobiju tri tisuće, pa i više vukova.

Novčane nagrade trebale bi motivirati lovce da rade u slabo naseljenoj regiji koja je u ovo doba godine poznata po ekstremnim, kadšto i rekordnim hladnoćama.

Hajka na gladne zvijeri počela je nakon što su veliki čopori lani poklali oko 16 tisuća domaćih jelena (pripitomljena životinja u ruralnim naseljima subpolarnih naroda) i 300-tinjak konja. Šteta se procjenjuje na pet milijuna dolara.

Pretpostavlja se da su vukovi u velikim čoporima počeli izlaziti iz dubokih šuma i dalekih hladnih planina i napadati ljudska naselja zbog nestašice svog uobičajenog plijena, planinskih zečeva.