francuski predsjednik

Macron šokirao: Europska unija mogla bi umrijeti, na pragu smo važnog trenutka

03.10.2024 u 17:45

Bionic
Reading

SAD i Kina ostavljaju Europsku uniju u zaostatku i ako nešto ne promijenimo, EU bi mogla umrijeti, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu

“Naša prethodni model je gotov. Pretjerano reguliramo i premalo ulažemo. U sljedeće dvije do tri godine, ako budemo slijedili našu klasičnu agendu, nestat ćemo s tržišta', upozorio je Macron tijekom panel rasprave na sastanku Berlinskog globalnog dijaloga u srijedu.

'EU bi mogla umrijeti, na pragu smo vrlo važnog trenutka', dodao je.

  • +9
Ilustrativna galerija/Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: HANNAH MCKAY / POOL

Francuski predsjednik ustvrdio je da Europa zaostaje za Sjedinjenim Državama i Kinom u ključnim pitanjima kao što su klimatske promjene, umjetna inteligencija, obrana i sigurnost. Macron je rekao da u potpunosti podržava zaključke bivšeg predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, koji je u izvješću od rujna naveo da se EU suočava s egzistencijalnom izazovom, ako radikalno ne transformira svoje gospodarstvo da bi povećala konkurentnost, piše Politico. Francuski predsjednik apelirao je da se požuri s provedbom tih zaključaka i naglasio da smatra da 'smo u opasnosti'.

'Oni ulažu puno više, jako su ispred nas', rekao je, dodajući da je gledajući bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika u posljednja tri desetljeća SAD ostvario porast od 60 posto, a Europa samo 30 te je naglasio da to nije održivo s društvenim modelom koji sada imamo u EU. Smatra da bi Unija trebala produbiti jedinstveno tržište i pojednostaviti svoje propise kako bi bila konkurentna u današnjem multipolarnom svjetskom poretku.