velik posao

Macron je u Srbiji: Hoće li uspjeti Vučiću prodati 12 lovaca Rafale?

29.08.2024 u 09:55

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak i petak boravit će u Srbiji u nadi da će toj državi uspjeti prodati borbene zrakoplove, unatoč bliskim odnosima režima predsjednika Aleksandra Vučića s Rusijom

Dok su mu političke prilike u Francuskoj daleko od idealnih, Macron se nada da će se u petak vratiti iz Srbije s dobrim vijestima.

Na kraju sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem mogao bi biti potpisan tri milijarde eura vrijedan ugovor između Pariza i Beograda o prodaji 12 borbenih zrakoplova Rafale, što su srbijanske vlasti posljednjih mjeseci tražile u više navrata, piše Euractiv.

'Nadamo se da će ovi razgovori uspješno završiti', poručili su iz francuske predsjedničke palače prije posjeta, ali bez navođenja broja predviđenih zrakoplova ili vrijednosti ugovora.

'Srbija donosi strateški izbor o suradnji s europskom zemljom kako bi modernizirala svoju vojsku', dodali su iz Macronova kabineta.

Uspješna prodaja označila bi još jedan veliki uspjeh za Dassault Aviation na Balkanu, nakon prodaje 12 rabljenih Rafalea Hrvatskoj 2021. za milijardu eura.

  • +46
Rafalei iznad Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Miroslav Slafhauzer

Međutim potencijalni posao nije dočekan s oduševljenjem jer je Srbija prije i nakon ruske invazije na Ukrajinu često demonstrirala svoju bliskost s Moskvom, osobito kroz zajedničke vojne vježbe.

Srbija je službeni kandidat za EU od 2013., ali je u svom izvješću za 2023. Europska komisija opisala napredak Beograda u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kao 'ograničen', ističući da 'slučajevi prijetnji, zastrašivanja, govora mržnje i nasilja protiv novinara ostaju razlog za zabrinutost'.