'tradicionalni prijatelj'

Macron opet u Srbiji: S Vučićem će razgovarati o borbenim avionima i nuklearnoj energiji

28.08.2024 u 07:17

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dolazi u dvodnevni posjet Srbiji, u vrijeme velikih izazova s kojima se suočava njegov domaćin Aleksandar Vučić, ponajprije zbog sve masovnijih i žešćih prosvjeda protiv rudarenja litija

Francuskog šefa države u Beogradu se očekuje kao "tradicionalnog prijatelja Srbije", a iz Vučićeva ureda najavljen je bogat protokol i potpisivanje brojnih bilateralnih sporazuma.

Cilj posjeta, prema službenim medijima, "daljnje je produbljenje bilateralnih odnosa i suradnja u području gospodarstva, zdravstva, energetike i kulture", a od Macrona se očekuje i razumijevanje za problem Kosova te potpora u procesu eurointegracija Srbije koja je pristupne pregovore s EU-om otpočela u siječnju 2014. godine.

Dosadašnjim procesom eurointegracija nisu zadovoljni ni Beograd ni Bruxelles. Vučić je najavio da će s Macronom razgovarati o nizu sporazuma, među kojima i onome o električnoj energiji.

Srbija i Francuska elektroprivreda (EDF) potpisale su u travnju ove godine u Parizu Memorandum o razumijevanju i uspostavi okvira za dugoročni dijalog u području energetske tranzicije i niskougljične tehnologije.

I Srbija kupuje Rafale?

Vučić, koji je nazočio potpisivanju, rekao je tada da Srbija mora raditi na "korištenju nuklearne energije". Istaknuo je spremnost srpskih znanstvenika "da znanjem pomognu inicijativu države da se u budućnosti osloni na nuklearnu energiju“.

Druga najavljena važna tema je "jačanje vojske", što se tumači kao nastavak pregovora o kupnji borbenih zrakoplova "Rafale".

Vučić je u veljači 2023. izjavio kako bi kupnja francuskih vojnih zrakoplova bila najveće izdvajanje srpskog vojnog proračuna, procijenivši tada da bi to bilo "i do tri milijarde eura".

Susret u vrijeme izazova

Macron dolazi u Srbiju u vrijeme velikih izazova s kojima se Vučić suočava, ponajprije u vrijeme sve masovnijih i žešćih prosvjeda protiv rudarenja litija.

Srbijanski državni vrh vidi kao veliku gospodarsku šansu i ekonomsko pozicioniranje u regiji i Europi, a ekološki aktivisti, civilno društvo i oporba kao koruptivni posao i dugoročnu ugrozu okoliša s nesagledivim posljedicama.

Macron i Vučić susretali su se posljednjih mjeseci nekoliko puta na raznim europskim i svjetskim forumima, posljednji put tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, kada je Vučić i najavio Macronov posjet Srbiji koncem kolovoza.