protest protiv rio tinta

Aktiviste ispituje srpska policija, oglasio se Vučić: 'Bit ću najgori mogući policajac'

11.08.2024 u 15:21

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da su subotnji prosvjedi protiv rudarenja litija u Beogradu dijelom protekli u demokratskom ozračju, a potom se pretvorili u nasilje i "teror manjine nad većinom", dok aktivisti u nedjelju ispred policijske uprave za Beograd zahtijevaju oslobađanje privedenih prosvjednika

Jake policijske snage opremljene za razbijanje demonstracija prekinule su u nedjelju rano ujutro blokadu željezničke postaje Prokop u Beogradu i potjerali sudionike prosvjeda protiv najavljenog iskopavanja litija koji su je zauzeli u subotu navečer.

Blokade Prokopa, željezničke postaje Novi Beograd i dijela autoceste uslijedile su poslije skupa u središtu Beograda na kojem su deseci tisuća ljudi podržali zahtjeve ekoloških udruga i organizacija da Vlada donese zakon o zabrani rudarenja litija i Bora.

Vučić se obratio javnosti

Zauzimanje međunarodne pruge, novoizgrađene postaje Prokop i Novi Beograd, zauzimanje mosta Gazela, nisu bili doprinos demokraciji, već provođenje nasilja, volje manjine i provođenje terora manjine nad većinom, rekao je Vučić u današnjem obraćanju javnosti.

On je pohvalio policiju što je intervenirala bez primjene sile, rekavši da se u zapadnim zemljama to "sigurno ne bi dogodilo" da prosvjednici blokiraju pruge i ceste.

Vučić je najavio da će razgovarati s građanima zapadne Srbije i mještanima Jadra koji se protive rudarenju litija te da je on otvoren za sučeljavanje činjenica i istine, a ne neprovjerenih informacija.

Ponovio je da bar dvije naredne godine neće biti kopanja litija, te da su neutemeljeni strahovi za zdravlje zbog rudarenja litija koje bi trebala voditi međunarodna korporacija Rio Tinto.

"Bit ću najgori mogući policajac za Rio Tinto. Gori ću im biti ja, nego svi oni koji su se tobože borili protiv njih, a u stvari su se željeli bez izbora dočepati vlasti", rekao je Vučić, tvrdeći da iduće dvije godine sigurno neće biti kopanja tog minerala. U međuvremenu je Više javno tužiteljstvo naložilo ministarstvu unutarnjih poslova da se identificiraju sve osobe za koje se sumnja da su u subotu navečer na mostu Gazela počinili nasilje i protiv njih podnesu kaznene prijave. Najavljeno je i procesuiranje svih koji su blokirali međunarodnu prugu.

Policija ispituje privedene prosvjednike, aktivisti čekaju ispred Policijske uprave Beograd

Ispred Policijske uprave za Grad Beograd od prijepodneva je nekoliko desetaka prosvjednika i aktivista koji čekaju da budu saslušani i pušteni njihovi kolege koji su privedeni jutros tijekom razbijanja blokade.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić priopćio je da su za prekršaje osumnjičene tri osobe, a za kaznena djela njih 14, među kojima su troje inozemni državljani.

"Policija radi na identifikaciji i drugih osoba", dodao je Dačić, inzistirajući na tome da takvim postupanjem policija pokazuje da ne želi nasilje.