europarlamentarac

Picula: Kad zagusti Vučić uvijek kreće u obračun s mitskim neprijateljima Srba

27.08.2024 u 18:17

Bionic
Reading

Tonino Picula, europarlamentarac SDP-a i bivši ministar vanjskih poslova, gostovao je u emisiji N1 i komentirao aktualne političke događaje.

Osvrnuo se na reakciju Ministarstva vanjskih poslova vezano za uhićenje navodnog hrvatskog špijuna u Beogradu i privođenje Severine na srpskoj granici. Picula je za N1 naglasio da se ovakvi incidenti ponavljaju kad Aleksandar Vučić želi stvoriti politički kapital kod domaće publike, često koristeći Hrvate i Albance kao mete.

'Čini mi se da nitko nije pretjerano iznenađen ovom vrstom incidenata jer Vučić već neko vrijeme reciklira postupanje koje po njegovoj procjeni stvara politički višak vrijednosti namijenjen domaćoj političkoj publici jer kada god zagusti u Srbiji on se uvijek na incidentan način pokušava obračunati s mitskim neprijateljima Srbije. Najčešće su to Hrvati, ali i Albanci', kazao je Picula dodavši da je očito da Markov trg ne želi podizati tenzije.

Picula je također istaknuo da se u Srbiji ništa ne događa bez Vučićevog odobrenja, iako prema ustavu Vlada vodi državu. Osvrnuo se i na izjave Ivice Dačića, sugerirajući da postoje tajni spisi u Srbiji namijenjeni šikaniranju protivnika režima, te je izrazio zabrinutost da bi ovo moglo biti uvod u daljnje suzbijanje slobode medija i političkog izražavanja u Srbiji.

U vezi unutarstranačkih izbora u SDP-u, Picula je naglasio potrebu za aktivnijom ulogom stranke u političkom životu Hrvatske, upozoravajući na opasnost da se SDP ne smije pasivizirati u trenutnoj političkoj situaciji.