NITI ZA VRIJEME ODMORA

Macron zabranjuje mobitele u školama, učenici, roditelji i ravnatelji skeptični zbog odluke

13.12.2017 u 14:52

Bionic
Reading

Francuska vlada najavila je zabranu mobilnih telefona u osnovnim školama. Djeci će i dalje biti dozvoljeno donositi mobitele u školu, ali ih neće smjeti koristiti sve do završetka nastave, pa čak ni za vrijeme odmora

Zabranu nošenja mobitela najavio je francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer kazavši kako će ona stupiti na snagu početkom sljedeće školske godine, točnije u rujnu 2018., te će se odnositi na sve učenike od šest do 15 godina.

'Ponekad vam je potreban mobitel zbog učenja ili hitne situacije, ali njegova upotreba se nekako mora kontrolirati', izjavio je Blanquer u razgovoru za francuski radio.

Ministar je također ovaj potez opisao kao 'poruku o javnom zdravlju za obitelji', dodajući i kako je 'dobro da djeca ne budu često, ili uopće, ispred ekrana prije nego što navrše sedam godina'.

Francuski sindikat školskih ravnatelja sumnjičav je oko izvodljivosti zabrane.

'Ova nova najava ostavila nas je u sumnji jer nam je teško shvatiti o čemu se zapravo radi. Generalno, navikli smo od ministarstva da budu logični i pragmatični oko stvari, a ovdje ne možemo pronaći logiku ili pragmatizam u najavama', rekao je Philippe Vincent, zamjenik glavnog tajnika sindikata.

Odlukom o zabrani nisu oduševljeni ni učenici.

'Ne razumijem kako će zabrana funkcionirati. Tko će uzimati mobitele, gdje će ih pohranjivati, kako ćemo ih dobiti nazad?', pitao se 13-godišnji učenik iz Pariza.

U drugoj pak školi 12-godišnja učenica je komentirala zabranu riječima kako se radi o 'smiješnoj odluci', a u opravdanost inicijative nisu sigurni ni roditelji.

  • +6
Ove drevne mobitele zauvijek ćemo pamtiti Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Sony Ericsson

'Vjerojatno je to dobra ideja kad su djeca u školi, ali ne mogu im zabraniti da ih donose u školu. Moja kćerka ide u školu i vraća se kući sama, a u ovo vrijeme godine mrak se spušta tako brzo da želim da ima mobitel uz sebe kako bi mi se javila. Tako sam sigurnija', rekla je jedna majka i predložila ugradnju blokatora signala umjesto zabrane.

Ministar Blanquer je pak predložio da škole ugrade ormariće za odlaganje telefona.

'Na sastancima vlade ostavljamo svoje telefone u ormarićima. Čini mi se da je to izvodljivo za bilo koju skupinu ljudi, uključujući učenike', sugerirao je Blanquer još u rujnu.

No nastavnici i roditelji skeptični su i oko tog rješenja.

  • +10
Emmanuel Macron Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stephane Mahe

'Hoćemo li pretvoriti školu u ogromni ormarić? Napravio sam malu kalkulaciju: 5300 državnih škola s oko 500 učenika u svakoj - to je oko tri milijuna ormarića', rekao je jedan od roditelja.

Kako podsjeća britanski The Guardian, francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je prijedlog o zabrani mobitela u školama još u svojoj predizbornoj kampanji u travnju.