... najbrža, najčokoladnija i sve naj. Maja Danica Pečanić osim što divno fotka hranu istu i - kuha. Također divno. I masno. I slasno. I ljubavno. Ovo je dakle njezin, pročitaj do sada sve navedeno, recept
Nakon snimanja u Istri o kojemu ćete uskoro čitati, sjedile smo kod Danijela u
Old River Steak House-u, u Buzetu s iznimno dragim Zagrepčanima koji su se zasitili našeg malog grada i preselili u Istru.
Tamara i Damir imaju šumu, a Jelena malo šume i veliki komad zemlje.
Bio je kristalno čist, sunčan i topao dan i sve je mirisalo i bilo zeleno i Mirna, rijeka, je šumorila i mi smo trtljali o svemu i svačemu (čitaj - o hrani).
I onda nam je Maja, nakon što je Danijela sve ispitala o mesu, biftekima, fiorentinama, rezanju, skladištenju i pripremanju istih (pred ljudima koji su vegetarijanci - uz duboko poštovanje i isprike), svima dala/izgovorila ovaj jednostavan recept.
Za čoko tortu koja je gotova za pol sata. Srećom, navedeni vegetarijanci obožavaju slastice ;).
Jučer sam je pripremila za dragog gosta s malo sirupa od otopljenih, vanilin šećerom i amarettom začinjenih ribizla i izazvala je oduševljenje!
Hvala Ti Majo, inspiracijo moja :)
za 1 čoko tortu
200 g tamne čokolade (stavila sam onu sa 70% kakaa)
200 g smeđeg šećera
200 g maslaca
4 jaja
žlica brašna
moj dodatak:
šaka izmrvljenih zrna sirovog kakaa
2 čepa amaretta
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Čokoladu rastopite na banjamariji zajedno s maslacem i amarettom. U posebnoj posudi umutite sve ostale sastojke. Na kraju im dodajte čokoladu i sve dobro izmiješajte.
Obložite kalup za torte masnim papirom i izlijte smjesu. Stavite u pećnicu na
20 minuta
Torta mora dobiti hrskavu koricu po površini, a iznutra ostati sočna i malo mokra, superčokoladna.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Za to vrijeme zamutite sirup od ribizla ili malina (važno je da je voće kiselkasto).
U lončić ubacite smrznute ribizle i posipajte vanilin šećerom. Dodajte čep amaretta i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne, a ribizli ne raspadnu.
Kad se torta ohladila izvadite je iz kalupa, narežite i prelijte sirupom/preljevom od ribizla.
Divna slastica za ovaj kišni dan! Jesti uz čašu fiinog crnog vina (mi smo pili Cossetto Mozaik 2009