zarazna bolest

Majmunske boginje stigle u Europu: Prvi slučaj izvan Afrike zabilježen u Švedskoj

15.08.2024 u 19:26

Bionic
Reading

Švedska je u četvrtak potvrdila svoj prvi slučaj majmunskih boginja, što je ujedno bio i prvi slučaj izvan Afrike, dan nakon što je WHO po drugi put u dvije godine ovu bolest proglasio globalnom javnozdravstvenom krizom

Osoba se zarazila dok je boravila u dijelu Afrike gdje je bila velika epidemija bolesti, rekla je na konferenciji za novinare Olivia Wigzell, glavna ravnateljica Švedske agencije za javno zdravstvo, javlja Reuters.

"Sada tijekom poslijepodneva imamo potvrdu da u Švedskoj imamo jedan ozbiljniji oblik majmunskih boginja, zvani Clade I", rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva i socijalne skrbi Jakob Forssmed.

Wigzell je rekla da je osoba koja se zarazila na liječenju i da je primila upute u skladu s preporukama zdravstvene agencije.

"Ovo je prvi slučaj uzrokovan Cladeom I zabilježen izvan afričkog kontinenta. Zaražena osoba također je zaražena tijekom boravka u području Afrike gdje je došlo do velikog izbijanja zaraze majmunskim boginjama Clade I," rekla je.

U srpnju 2022. kad su se majmunske boginje proširile u 116 zemalja svijeta WHO je prvi put proglasio javnozdravstvenu krizu. Zarazilo se tada gotovo 100.000 ljudi, prvenstveno homoseksualnih i biseksualnih muškaraca. Bolest je tad odnijela oko 200 života.

Kombinacija promjena u ponašanju i ciljanog cijepljenja uspjela je tada zaustaviti širenje virusa. U Sjedinjenim Državama, na primjer, broj slučajeva pao je na oko 1.700 prošle godine, s više od 30.000 koliko ih je bilo 2022. godine.

Međutim, verzija mpoxa koja se trenutno širi u Kongu je opasnija. Ovaj soj virusa ima stopu smrtnosti od oko 3%, što je značajno više od 0,2% koliko je iznosila smrtnost u epidemiji iz 2022. godine. Infekcija uzrokovana ovim virusom može izazvati niz ozbiljnih simptoma, uključujući groznicu, respiratorne probleme, bolove u mišićima, natečene limfne čvorove i osip na rukama, nogama, prsima, ustima ili genitalijama.

Od početka ove godine samo je Demokratska Republika Kongo prijavila 15.600 slučajeva zaraze i 537 smrti.