devetogodišnjakinje 'fizički i duhovno' spremne za brak

Malezijski političar tvrdi kako nema ništa loše u tome da se žrtva uda za svog silovatelja

06.04.2017 u 22:43

Bionic
Reading

Malezija je jučer donijela zakon o sprečavanju seksualnih delikata nad djecom kojim se pak ne zabranjuju dječji brakovi, a jedan od zastupnika u malezijskom parlamentu tijekom izglasavanja izjavio je kako ne vidi ništa loše u tome da se žrtva silovanja uda za silovatelja te kako su djevojčice od devet godina 'fizički i duhovno spremne za brak', što je izazvalo buru negodovanja na društvenim mrežama

'Djevojčice ulaze u pubertet s devet ili 12 godina i u tom trenutku njihovo je tijelo formirano kao da imaju 18 godina, stoga su one fizički i duhovno spremne za brak', izjavio je zastupnik Shabudin Yahaya, a prenosi Reuters.

Malezijski zastupnik se nije zaustavio na tome, već je nadodao kako ne vidi 'ništa loše' u tome da se žrtva silovanja uda za silovatelja 'jer se time ne bi suočila sa sumornom budućnošću'.

Yahayine izjave izazvale su gnjev korisnika društvenih mreža, dok su pojedini oporbeni zastupnici zatražili njegovo izbacivanje iz parlamenta.

Zastupnik je dan nakon izjave kazao kako su njegove riječi izvučene iz konteksta te kako brak nije pokušaj da se na mala vrata legalizira silovanje. Pritom je dodao kako je odbio prijedlog o zabrani dječjih brakova jer je to u suprotnosti s odredbama šerijatskog zakona.

Novi zakon predviđa kazne za dodirivanje i druženje s djecom kao uvod u seksualno zlostavljanje, a predviđena je i uspostava posebnog suda kako bi se ti slučajevi brže procesirali.

Maksimalna predviđena kazna može biti do 30 godina zatvora i šest udaraca bičem za snimanje, posjed i distribuciju dječje pornografije.

Inače, u Maleziji je od 2012. do srpnja prošle godine sudski procesuirano samo 140 od 12.987 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece prijavljenih policiji.

Zabilježeno je i nekoliko slučajeva da se silovatelji ožene svojim žrtvama kako bi izbjegli kazneni progon.