GOTOVO SVE RASPRODALI

Mirovinci otkrili koliko su prošle godine zaradili na dionicama Agrokora

12.07.2017 u 09:45

Bionic
Reading

Iako su noćas raspravljali do 1:30, zastupnike to nije spriječilo da već jutros zatraže stanke. Jedna od tema ponovno je bio ministar financija Zdravko Marić i Agrokor. O toj tvrtki kasnije su progovorili i predstavnici mirovinskih fondova, a neki otkrili i koliko su zaradili na dionicama Agrokora

Govoreći o boravišnoj pristojbi, SDP-ov Peđa Grbin podsjetio je kako je turizam najvažnija grana u Hrvatskoj.

'Država je već izvršila lani jedan atak povećanjem PDV-a, a sada planira još jedan - povećanjem boravišne pristojbe. Ona se povećava i više od pet puta na određene segmente charter plovidbe. A obična raste za 14 posto. Zašto? Zbog novih sredstava za turističku promociju i zato jer nije rasla godinama. No to ne drži vodu. Jer je iznos boravišne pristojbe naplaćen rastao za 20 milijuna kuna!', rekao je Grbin. Iznio je podatak da je lani naplaćeno 406 milijuna od boravišne pristojbe.

Ove godine, poručio je, očekuje se još veći broj dolazaka i noćenja pa bi prihod trebao biti još veći. Zatražio je da se prijedlog povećanja pristojbe još jednom razmotri.

Danas je na redu rasprava o istražnom povjerenstvu za Agrokor, podsjetila je Mostova Ivana Ninčević Lesandrić, koja je uvjerena da će se o tome raspravljati u kasne noćne sate.

'Svi problemi Agrokora koji se zataškavaju izašli su u javnost. No vratimo se na HBOR-ov kredit Agrokoru. unatoč mojim primjedbama i kritikama kako se dodjeljuju kredit, dogodila nam se cijela situacija oko Agrokora ni pola godine od kada je dodjeljen kredit. Kako je moguće da je stabilna tvrtka odjednom došla do toga da država mora reagirati po hitnom postupku? Tko je kriv za to i tko će odgovarati?', upitala je.

Iako se Marić izuzeo od odlučivanja o kreditu, uvjerena je da je utjecao na ostale članove da se kredit odobri. 'Sve ukazuje da ministar ne može obnašati dužnost ministra financija, a premijer Plenković sve to pravda', rekla je Ninčević Lesandrić.

Da nije stanki koje traže oporbeni klubovi, zanimljive točke mogle bi se raspraviti i ranije tijekom dana, odbrusio je HDz-ov Branko Bačić.

'Što se tiče optužbi zašto je kredit HBOR-a odobren Agrokoru to bi trebalo postaviti pitanje svim članovima Nadzornog odbora. Ne biti na sjednici NO, a optuživati druge članove je, neću reći, degutantno', rekao je Bačić.

'Bivši ministar i član NO-a ima naknadnu pamet da je prihvatio mišljenje stručnih službi i zato jer ga je nagovorio ministar Marić, apsolutno je neprihvatljivo. Ozbiljni bi se ljudi toga sramili reć, i to osoba koja je bila ministar u to vrijeme', rekao je Bačić.

'Mi smo da se utvrdi istina, imamo saznanja da DORH provodi izvide i inzistiramo da se utvrdi svačija odgovornost', poručio je Bačić.

Podsjetimo, stanku je prvi zatražio SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i to na temu boravišne pristojbe. Ivan lovrinović iz promijenimo Hrvatsku želi pak govoriti o suficitu kojeg je Srbija ostavila u vanjskoj trgovini s Hrvatskom, što, kako kaže, govori o katastrofalnoj situaciji u gospodarstvu. Most je ponovno zatražio stanku vezanu uz HBOR-ov kredit Agrokoru i ulogu ministra financija Marića, a na tu temu javio se i HDZ.

Mirovinci o izloženosti prema Agrokoru

Nakon što su odradili stanke zastupnici su nastavili raspravljati o izvješćima o radu obveznih mirovinskih fondova za 2016. godinu.

Prvi je izvješće predstavio Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste mirovinskih fondova, koji se dotaknuo i izloženosti prema Agrokoru.

'Od dionica Agrokora realizirali smo dobit. Malo ali bila je dobit. Držali smo obveznice Agrokora, ali krajem 2016. nismo ih više imali. Dobit od držanja dionica i obveznica Agrokora bila je 31 milijun kuna', kazao je Vlaić.

Agrokorove dionice još uvijek ima PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond, rekla je njihova Renata Kašnjar Putar. 'U 2016. imali smo dionice Leda i Jamnice. Početkom 2017. dio imovine je prodan. Nismo imali obveznice jer od 2013. nismo stjecali nove dionice ili ulagali u obveznice Agrokora. U ovom trenutku u portelju imamo 0,11 u dionicama Leda, a od početka ulaganja imali smo dobru zaradu na ovim dionicama', rekla je Renata Kašnjar Putar.

O Agrokoru je progovorio i Kristijan Buk, šef Uprave AZ mirovinskog fonda. 'U 2016. smo u fondu b imali 1,3 posto ulaganja u dionice Agrokora, a u fondu A 0,49 posto. Međutim, početkom 2017. u fondu a smo sve to sveli na nulu, a u fondu B smo imali ulaganja u dionice Leda čiju smo vrijednost sveli na nulu', rekao je Buk.

Da Raiffeisen mirovinsko društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima još uvijek ima dionice Leda, potvrdio je šef Uprave tog društva Damir Grbavac. 'U vrijednosne papire, obveznice Agrokora počeli smo ulagati 2004., a 2014. počeli smo sa smanjenjem izloženosti. Ukupna izloženost prema vrijednosnim paprima Agrokora je 0,2 posto portfelja, a vrijednost ulaganja u dionice i obveznice tijekom godina je zarada od 270 milijuna kuna, od čega je 208 milijuna kuna realizirana zarada', rekao je Grbavac.

Pitanje o Agrokoru mirovincima je postavio Tomislav Žagar u ime Mosta, podsjetivši kako su se mirovinski fondovi krajem 2016. i početkom 2017. rješavali dionica Agrokora. 'Možda smeta jedan podatak, na temelju čega ste donosili odluke da se riješavate dionica? Jeste li imali kontakte s vladom ili ministrom Marićem. To je ključno pitanje. Čini se da su fondovi više znali od Vlade', kazao je Žagar.

Vrijeme je da politika 'nazovi mirovince radi ulaganja' prestane, poručio je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, koji je mirovince prozvao zbog ulaganja u državne obveznice.

'Već 15 godina uspješno oslikavate svoj rad sjajnim rezultatima, a njih zapravo nema', poručio je Lovrinović mirovincima.

  • +11
Nastavljena sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poslije podneva Sabor bi trebao raspravljati i o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor.

Aktivno će biti i na saborskim odborima. U 12:30 sastat će se Odbor za pravosuđe koji će raspravljati o Đuri Sessi kao kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda.

Suci, ali ustavni, bit će tema Odbora za Ustav koji se sastaje u 14 sati. Podsjetimo, SDP je kao svog kandidata već predložio Gorana Selanca, a po svemu sudeći bit će izabran samo još jedan sudac i to vrlo vjerojatno Miroslav Šeparović, kao kandidat HDZ-a.