article 19

Međunarodna organizacija za slobodu govora poziva na povlačenje 'Lex AP-a'

20.06.2024 u 13:01

Bionic
Reading

Article 19, međunarodna organizacija koja promovira slobodu izražavanja, u četvrtak je pozvala hrvatske vlasti da u cijelosti povuku članak 307. a Kaznenog zakona, poznatiji kao "Lex AP" jer su analizom ustanovili kako Zakon ne bi prošao Europski sud za ljudska prava

Article 19, koji je dio konzorcija Media Freedom Rapid Response (MFRR), analizom izmijenjenog teksta Kaznenog zakona, poznatijega kao "Lex AP", ustanovio je kako Zakon ne bi prošao trodijelni test Europskog suda za ljudska prava kojim se ispituje nužnost ograničenja slobode govora, priopćio je HND u četvrtak.

"Stoga Article 19 poziva hrvatske vlasti da u cijelosti povuku sporni članak 307. a Kaznenog zakona jer predstavlja značajnu prijetnju slobodi izražavanja te se mora hitno ponovo razmotriti."

Ekipa Article 19 koja se bavi analizom zakona i politika ocijenila je kako uvođenje članka 307. predstavlja nerazmjerno miješanje u slobodu govora te ograničava mogućnost novinara i drugih aktera da objavljuju informacije od iznimnog javnog značaja.

Dodatno, Article 19 ovakve izmjene smatra suprotnima međunarodnim standardima slobode izražavanja. Suprotno argumentaciji vladajućih da je riječ o zakonskom rješenju kakvo postoji u većini zemalja članica EU-ae Article 19 ustvrdio je da bi se Hrvatska pri ograničavanju otkrivanja informacija o kaznenim istragama trebala voditi standardima razvijenim u praksi Europskog suda za ljudska prava.

Također napominje da Kazneni zakon već štiti tajnost i integritet pravosudnog postupka. Unatoč odredbi kojom se isključuje kažnjavanje novinara i otkrivanje informacija s ciljem zaštite žrtava kaznenih djela, postoji opasnost da se pojam novinarstva tumači usko i isključuje rad freelancera, blogera, aktivista za ljudska prava i drugih koji obavljaju novinarsku funkciju, ustvrdio je Article 19.