uništavanje državnih simbola

Medved o kazni za paljenje zastave: To je poruka svima, ona je krvlju plaćena

20.05.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je u ponedjeljak da očekuje da će uhićeni 18-godišnji mladić koji je zapalio hrvatsku zastavu dobiti odgovarajuću kaznu, a koja će biti "jasna poruka svima" koji se usude paliti ili uništavati državne simbole"

"Vidio sam da je uhićen i vjerujem da će dobiti odgovarajuću presudu. To treba biti jasna poruka svima onima koji se usude paliti ili uništavati državna obilježja. Ta zastava je krvlju plaćena", poručio je Medved uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirajući postupak 18-godišnjaka koji je zbog paljenja zastave Republike Hrvatske na vukovarskom području trenutno u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

Vjerujem, dodao je Medved, da će pravosuđe pronaći odgovarajući pravni okvir za sankciju koja će biti odvraćajuća za sve one koji bi ubuduće pomislili na takav oblik oskvrnjenja državnih obilježja i simbola.

Iz Policijske uprave vukovarsko- srijemske izvijestili su da je 18-gdoišnjak zapalio hrvatsku zastavu 1. svibnja u šumi nedaleko od Trpinje na vukovarskom području, a događaj je snimljen i objavljen na društvenim mrežama.

"Time je hrvatsku zastavu javno izvrgnuo ruglu i grubom omalovažavanju i putem računalne mreže javnosti učinio dostupnom videosnimku tog čina, kojim se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi zbog njihove nacionalne ili etničke pripadnosti. Osumnjičeni je 18. svibnja predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, dok je kaznena prijava protiv njega upućena nadležnom državnom odvjetništvu", naveli su iz policije.

Rješenjem Županijskog suda u Vukovaru osumnjičeniku je određen jednomjesečni istražni zatvor te je predan u Zatvor u Osijeku.