NAJAVA

Metal Gear Solid: Ground Zeroes

05.02.2014 u 23:20

Bionic
Reading

Još samo mjesec dana dijeli nas od objave uvoda u priču petog dijela Metal Gear Solid sage. Iako će potrajati tek nekoliko sati, Ground Zeores krucijalan je dio priče koju ćemo proživljavati u 'The Phantom pain'

Posljednji Metal Gear Solid na tržištu se pojavio davno, još 2008. godine. Bio je to MGS 4: Guns of the Patriots. Dvije godine kasnije se doduše na PSP-u pojavio 'Peace Walker', a prošle smo mogli zaigrati 'Metal Gear Rising: Revengeance', spin-off koji je itekako zadovoljio sve željne hack'n'slasha.

 

Svi obožavatelji kultne franšize ove će godine stoga konačno doći na svoje. Naime, Kojima Productions nam priprema igru pod punim imenom 'Metal Gear Solid V: The Phantom Pain'. No, da stvar bude zaista zanimljiva, igra će se na tržištu pojaviti u dva dijela.

 

'MGS: Ground Zeroes' biti će svojevrsni uvod u priču i tutorial za pridošlice u franšizu, a 'MGS: The Phantom Pain' open-world igra 'stotinu puta veća od Ground Zeroesa'.

 

Oba naslova najavljena su još 2012. godine, a nešto kasnije objavljeno je da Snakeu glas više neće posuđivati David Hayter već Kiefer Sutherland, mnogima poznat kao protagonist TV serije '24'.

 

 

Prije nego krenemo na ono najbitnije, valja spomenuti da će 'Ground Zeroes' biti smješten u 1975. godinu, dakle samo godinu nakon događaja u Peace Walkeru. S druge strane, 'The Phantom Pain' je smješten u 1985. godinu, punih 11 godina prije događaja u Metal Gearu.

 

U samom Ground Zeroesu ne očekujte nikakva čuda od priče, zato jer to i nije njegova namjena. Poznato je tek da pri njegovom kraju Snake pada u komu. Nakon devet godina u bolničkom krevetu Snake se budi iz kome i osniva grupu pod imenom 'Diamond Dogs'. Pod kodnim imenom 'Punished Snake', protagonist odlazi u Afganistan koji je usred rata sa Sovjetima kako bi pronašao ljude odgovorne za eksploziju 'Mother Base'-a koja je njega koštala desetljeća u komi.

 

 

Što se gameplaya tiče, tu će svi obožavatelji i poznavatelji franšize doći na svoje što je vidljivo i u priloženom prohodu. Na početku svake misije Snake će imati mogućnost vizualnog pregleda terena kako bi na digitalnoj karti označio pozicije neprijatelja. Moramo priznati, vrlo napredna tehnologija za 1974. godinu. Na njoj je kasnije moguće i pratiti kretanja u realnom vremenu.

 

Ukoliko ste jedan od pripadnika hardkor struje i mislite da su ova pomagala da male curice, igra će vam ponuditi da isključite tu mogućnost. I za to će vas još i nagraditi.

 

No, krenimo mi dalje. Ovisno o težini koju na početku odaberete ('normal' ili 'hard','easy' je ionako za male curice, pa ga uopće nema), neprijatelji će biti različito osjetljivi na glasnoću vašega kretanja, eliminaciju i uspavljivanja, ali i pokazivati različite stupnjeve spremnosti da vas smjeste nekoliko metara pod zemlju.

 

U takvim će vam trenucima sigurno od koristi biti 'Reflex Mode', tj. mod u koji Snake ulazi te ima priliku u razdoblju od nekoliko sekundi u slow motionu eliminirati neprijatelja koji ga je detektirao. Ako ste mala curica. Naime, Kojima Productions omogućiti će vam da isključite i ovu opciju i tako si dodatno otežate posao.

 

 

I to je zapravo sve. Ne zaboravite, Ground Zeroes sastojati će se od tek nekoliko misija kako bi vas uveo u cijelu priču i dao vam osjećaj za gameplay kako biste bili potpuno spremni za nj po dolasku Phantom Paina koji će biti ogromna sandbox igra u kojoj ćete sami odlučivati o smjeru radnje.

 

Eh da, upravo jučer GameInformer je otkrio da će se Ground Zeroes moći završiti u samo dva sata. Iako, to se odnosi isključivo na završavanje glavnih zadataka u misijama, ne i sporednih. To uopće ne bi bilo sporno da igra ne stoji čak 40$, samo 20$ manje od cijene The Phantom Paina koji će biti ogroman.

 

Uštedjeti možete samo kupovinom digitalne kopije koje će za PS3 i Xbox 360 stajati 20$ te 30$ za next-gen konzole.

 

Metal Gear Solid: Ground Zeroes na tržištu će se pojaviti krajem ožujka i to na aktualnim i next-gen konzolama iz Microsofta i Sonyja. Nažalost, još uvijek nije poznato kada će se na tržištu pojaviti 'The Phantom Pain', osim da će se to dogoditi ove godine.