predsjednik odgovorio

Milanović oštro na optužbe: Ruskim parama je financiran HDZ, i Plenković i Stier

25.10.2024 u 14:41

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u Makarskoj konferenciju za medije na kojoj je dominirala tema o slanju vojnika u misiju potpore Ukrajini - NSATU

O najavljenom glasanju o toj odluci u Saboru, koje je odgođeno zato što vladajući nemaju dvotrećinsku većinu, Milanović je rekao da ne trebamo ići kao guske u magli.

'Od početka govorim da ovo neću dopustiti, jer je ovo ratno djelovanje. Ne može mi nitko govoriti da nije ratno djelovanje. Znam to mjesecima, a zna i Plenković i ovo laganje koje smo slušali zadnjih mjesec dana je kulminacija jednog mindseta - ne možeš takav podatak uskraćivati', rekao je Milanović i dodao da je priča s normalnim premijerom trebala završiti time što on nije dao suglasnost za misiju.

Poručio je HDZ-u da mu ne priča o financiranju ruskim novcem jer da je HDZ bio financiran ruskim novcem.

'Karamarkova prijateljica davala novac da se ruši moja vlada'

'Pa nisam ja taj kojeg su financirali Rusi, HDZ su financirali Rusi 2014. i 2015. Prijateljica obitelji Karamarko, ona Oksana, davala je novac da se ruši moja vlada. To je plaćeno ruskim novcem, Sberbank, u vrijeme u kojem je Plenković bio zastupnik u Europarlamentu. Ruskim parama je financiran HDZ, i Plenković i Stier. Da ponovno citiram narodne poslovice, u kući obješenog se konopac ne spominje i zato nemojte mi vi HDZ-ovci, koji ste prije manje od deset godina dobivali ruski novac, pričati o tome', rekao je Milanović.

Ilustrativna galerija/Zoran Milanović na Danu grada Samobora Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Rekao je da je sve to počelo nakon što je on dao državljanstvo Gariju Kasparovu, bivšem šahovskom prvaku i poznatom kritičaru Putina.

'Konopac u HDZ-u je ruski novac'

'On je molio, tražio hrvatsko državljanstvo jer mu je ruska putovnica istekla i bilo ga je strah ići u Moskvu. Koliko je to istina ili nije, ja nisam provjeravao, ali to je bio slavni šahist koji je među rijetkima zagovarao Hrvatsku. On je bio najglasniji kritičar Putina. Normalno da im se nisam dopao pa su krenuli financirati HDZ. Ne spominji konopac, taj konopac u HDZ-u je ruski novac', rekao je Milanović.

'U ovoj misiji će časnici NATO-a ići u Ukrajinu. Nikad nisam rekao da će hrvatski vojnici ići u Ukrajinu. A zašto se u našoj odluci posebno navodi da hrvatski vojnici neće ići u Ukrajinu? Zašto je to potrebno? Pa zato što se ide u Ukrajinu', rekao je Milanović.

Nema nam što dolaziti ćato iz Bruxellesa i objašnjavati

Na pitanje o najavljenom dolasku zamjenika glavnog tajnika NATO-a, kojega HDZ poziva da dođe na Odbor za obranu i objasni narav misije NSATU za pomoć Ukrajini, Milanović smatra da ne treba dolaziti.

  • +5
Odbor za obranu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Koliko sam shvatio, treba doći neki ćato iz Bruxellesa. Njemu su u ovoj situaciji vrata Sabora zatvorena. Nemaju se što vješati strane zastave po Zrinjevcu. Ne može trgovački putnik dolaziti iz Bruxellesa i objašnjavati kako treba glasati. Valjda naši zastupnici znaju, pa neka odluče. Ne želim da Hrvatska sudjeluje u ovome, a sada stotine hrvatskih vojnika čekaju zbog ovog što mahnita', rekao je predsjednik i dodao da se to zove pakost i nezrelost.

'Ja poštujem Ustav, Plenković ubija boga u njemu'

'Ja poštujem Ustav, a on ga gazi, satire i ubija boga u njemu. Cijelo vrijeme to radi. On je provalnik, cijelo vrijeme pokušava ući u tuđi prostor. Čovjek konstantno ide s pajserom i obija prostor koji nije njegov', rekao je Milanović. 'Ajmo još jednu laž razotkriti. Tko je ikada rekao da je HDZ nacistička stranka? Ja to nikad nisam rekao. To da su kažnjavana stranka kao kriminalna organizacija, to je činjenica. Neka donesu potvrdu da nisu kažnjavani. Ali da su nacistička stranka, to nitko nikad nije rekao. Ja sam rekao za jednog dužnosnika (bivšeg ministra obrane Marija Banožića, op.a.) da je gaulajter, a to se, Plenkoviću, zove metafora', rekao je Milanović.

'Pravimo se glupi. To se zove trolanje, trola SOA-u, maltretira ih, pokušava napraviti budale od njih. A kad je trebalo pitati (vezano za imenovanje šefa DORH-a Ivana Turudića, op.a.), onda ništa, znam sve. Pitanje za građane nakon ovih tirada je kome vjerujete', rekao je Milanović.