'BIRALO SE ČUDNO DRUŠTVO'

Milanović prozvao Plenkovića u pozivu utjecajnom europskom kolegi da Hrvatsku pusti u Schengen

11.10.2019 u 15:20

Bionic
Reading

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović uputio je putem Facebooka neobičan poziv Fransu Timmermansu, prvom potpredsjedniku Europske komisije iz redova socijaldemokrata. 'Predsjednik s karakterom' pozvao je nesuđenog predsjednika Europske komisije da još jednom razmotri svoje rezerve oko ulaska Hrvatske u Schengen

Nakon što je odluka Europske komisije o tehničkoj spremnosti Hrvatske za pristupanje šengenskoj zoni još jednom odgođena, ovaj put na kolegiju povjerenika 22. listopada, pretposljednjem takvom sastanku u mandatu Jean-Claudea Junckera, mediji su objavili da, osim europske povjerenice iz Slovenije Violete Bulc, neke rezerve ima i Frans Timmermans.

Zoran Milanović poručio je prvom potpredsjedniku Komisije da promisli još jednom, sugerirajući da odgovornost zapravo leži na premijeru Andreju Plenkoviću, ali da je Hrvatska tehnički spremna.

'Hrvatska je zapravo već godinama tehnički spremna za pristupanje Schengenu. Nisu spremni, ni bili sposobni, to pristupanje politički privesti kraju oni kojima su privatni poslovi i ambicije bili važniji. U ključnim situacijama za Hrvatsku biralo se čudno i krivo društvo, svrstavalo se uz 'prijatelje' koji drže figu u džepu i promicalo interese koji nisu i hrvatski. Sada svi to vidimo, ali neka to ne bude razlog da Hrvatska i nadalje čeka ulazak u Schengen', napisao je Milanović na Facebooku.

Dodao je kako čvrsto vjeruje da će, kao budući predsjednik države, već dogodine dokazati da mjesta za rezerve prema Hrvatskoj nema i nije je bilo.

  • +11
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetimo, Milanović je nedavno, gostujući u emisiji 'Točka na tjedan' televizije N1, rekao da iz iskustva zna što će se dogoditi Hrvatskoj 'nakon one politike tijekom dijeljenja funkcija u Europskoj komisiji'.

'Neke od tih država neće zaboraviti što smo radili, kako smo rušili njihove kandidate. Naš cilj nije zbrinuti Plenkovića i Šuicu u Bruxellesu, naš cilj je Schengen, a sad ćemo vidjeti kako će nam se to obiti o glavu', rekao je Milanović krajem rujna.