osnivanje LGBTIQ-centra

Milanović primio predstavnike Zagreb Pridea i Organizacijskog odbora Povorke ponosa

20.06.2024 u 15:34

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je razgovarao sa članicama i članovima Udruge Zagreb Pride te Organizacijskog odbora ovogodišnje Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, koji su izrazili želju za osnivanjem LGBTIQ-centra u Zagrebu, priopćeno je iz Ureda predsjednika

Povorka ponosa održana je 1. lipnja u Zagrebu i na njoj je ujedno obilježena deseta obljetnica donošenja Zakona o životnom partnerstvu, što je bio i povod sastanka u Uredu predsjednika.

Koordinator Udruge Zagreb Pride Franko Dota, navodi se u priopćenju, podsjetio je na važnost Zakona o životnom partnerstvu za pripadnice i pripadnike hrvatske LGBTIQ zajednice, a kojim su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo prije deset godina prepoznati i priznati kao zajednice obiteljskog života.

Zakon o životnom partnerstvu, usvojen u Hrvatskom saboru 15. srpnja 2014., bio je velik korak naprijed za ljudska prava i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, rečeno je na sastanku, pri čemu su predstavnici Zagreb Pridea "odali priznanje predsjedniku Milanoviću jer je taj zakon predložila vlada koju je on tada vodio".

"Iako se od održavanja prve Povorke ponosa 2002. godine puno toga promijenilo u pogledu ostvarivanja prava LGBTIQ osoba, smatraju kako se i dalje moraju boriti za ravnopravan, Ustavom zajamčen položaj u društvu. Na sastanku se stoga razgovaralo i o porukama i ciljevima ovogodišnje zagrebačke Povorke ponosa održane pod geslom 'Ustali i ostali – Ustale i ostale', čime se željelo istaknuti prava i slobode svojih osobina i identiteta", stoji u priopćenju.

Također, dodaje se, predstavnici LGBTIQ-zajednice naglasili su kako su najveća, najvidljivija i kulturno najaktivnija manjina u Hrvatskoj, a govoreći o ciljevima svog djelovanja izrazili su želju za osnivanjem LGBTIQ-centra u Zagrebu.

Istaknuli su i da "novim uspjehom LGBTIQ aktivizma u Hrvatskoj" smatraju to što će se ove godine održati i prva Povorka ponosa u Puli, u subotu 22. lipnja.

Na sastanku su, osim koordinatora udruge Zagreb Pride Franka Dote, bili član i članica udruge Ivan Šestan i Suzana Kunac te članovi Organizacijskog odbora zagrebačke Povorke ponosa Fran Klarić, Marin Berović i Martin Petrinović. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

sve osim nogometa

Učitavanje...