promjena paradigme

Milardović: Vrijeme je da Hrvatska napusti loto ekonomiju i krene u tranziciju gospodarskog modela

15.10.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Tridesetak godina nakon što je objavio 'Priloge za Hrvatski nacionalni program: promišljanje identiteta', kojima je proslov napisao Vlado Gotovac, a pogovor Mate Maras, Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije smatra da je u globalnom društvu rizika i novoj društvenoj paradigmi došlo vrijeme da Hrvatska konačno napusti postojeću paradigmu i gospodarski model koji se oslanja na loto ekonomiju, odnosno na novac pristigao iz EU-ovih fondova i doznake iz inozemstva te da joj u prvom planu bude turizam, tj. tercijarni sektor

Milardović drži da trebamo osvijestiti to da EU-ovi fondovi neće biti vječni i moramo se zapitati što nakon njih, odnosno što ćemo kad oni presuše. Podsjeća da je turizam fragilan i neotporan na ekonomske krize i ratove te da smo kao društvo zaglavili u 'rentijerskom kapitalizmu', u kojem se odustalo od radne etike.

'Hedonizam je postao stil života', kaže Milardović i ističe da je postojeći model ranjiv na geopolitičke promjene te da je visokorizičan s obzirom na demografski slom RH te klimatske i geopolitičke promjene u svijetu.

Zbog svega toga smatra da je vrijeme za tranziciju u novu paradigmu gospodarskog modela oslonjenu na četiri stupa - sa znanjem i tehnologijom na vrhu, a energetikom, hranom i turizmom ispod njih.

'Trebamo se osloniti na vlastite resurse u interakciji sa svijetom i tako ćemo biti otporniji na krize, ratove, pandemije i klimatske promjene te će sve to dovesti do jakog i stabilnog sustava', smatra Milardović i dodaje da je nužno poticanje radne etike i kreativnosti, čega manjka u postojećem loto modelu rentijerskog kapitalizma.

Novi model, uvjeren je, daje mogućnost ekonomskog razvoja, a njime bi se smanjilo i iseljavanje, što bi dovelo do korekcije demografske slike.

'Poboljšanje ekonomskih prilika potaklo bi faktor privlačnosti za povratak iseljenika u Hrvatsku. Zaključno smatram da bi novi model bio otporniji na geopolitičke promjene u borbi za tehnologije i energiju. Jer tehnologija, energija i hrana oružja su geopolitike. Zbog njih se vode ratovi', mišljenja je Milardović.