početak školske godine

Ministar Fuchs otkrio detalje: Svi kreću po modelu A, no B i C su spremni, kao i Škola na Trećem. Za roditeljske sastanke i priredbe trebat će covid-potvrde

03.09.2021 u 14:35

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je za Mediaservis da se razmatralo uvođenje covid-potvrda u obrazovni sustav, ali da se odustalo od toga

'Ne možete negdje odustajati od covid-potvrda, a onda ih naređivati u drugim dijelovima. Razgovarali smo i o samotestiranjima, koliko puta, koga, sve djelatnike, samo one koji nisu cijepljeni... Široko se raspravljalo, no odustali smo od covid-potvrda u ovom trenutku', kazao je za Mediaservis.

Roditelji će prilikom dolaska na roditeljske sastanke morati imati covid-potvrdu, baš kao i oni koji budu dolazili na priredbe.

Svi u škole kreću u ponedjeljak po modelu A, dakle s nastavom uživo. I dalje su tu modeli B i C ako bude potrebe za njima. Zadržana je Škola na Trećem, kao plan B u slučaju da zatreba, i prikazivat će se na HRT-u samo u prijepodnevnim satima. Vraća se i kontaktna nastava na fakultetima.

'Za one koji imaju covid-potvrde preporuka je da se eventualno grupiraju na jednu stranu da mogu imati nešto manji razmak nego inače. Ostali studenti, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera - natrag u predavaonice i natrag u vježbaonice. Prošlu godinu morali smo proći s većinom nastave online, ali koliko god netko mislio da je to rješenje, to je nužno zlo', naglasio je ministar.

Radovan Fuchs Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Nadam se da će tako ostati i da nećemo morati zabranjivati maturalne večeri ili putovanja. Mislim da će sve biti u redu, ali obećati ne mogu', dodao je.

Osvrnuo se i na najave Grada Zagreba o uvođenju građanskog odgoja ove godine, što se potom odgodilo za 2022. godinu.

'Ne radi se o tome jesam li ja za ili protiv. Građanski odgoj se predaje u školama i uveden je na osnovi usvojenog i u Narodnim novinama objavljenog kurikuluma građanskog odgoja, napravljenog u sklopu kurikularne reforme. Predaje se u školama kao međupredmetna tema, a oni koji ne znaju što to znači neka malo pročitaju', rekao je Fuchs.

Ako se taj predmet već izučava međupredmetno, zašto su se uopće uznemirile ljevica i desnica oko najave njegova uvođenja?

'Svi ovi koji hoće s jedne strane pa s druge strane, najbolje bi bilo da uzmu kurikulum građanskog odgoja, neka ga pročitaju pa da vidimo što tu ustvari nije dobro i što bi oni dodatno predavali. Ako kane predavati nešto gdje će se stvar rušiti, lomiti i sukobljavati isključivo na razini ideologije, to je onda bezveze', tvrdi ministar.