TOČKA NA TJEDAN

Ministar zdravstva Vili Beroš dao savjet: 'Brišite mobitele, tipkovnice, kvake...tu se kapljice najviše zadržavaju'

01.03.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš progovorio je o aktualnoj situaciji oko koronavirusa u Hrvatskoj te dao nekoliko novih savjeta u vezi sa sprječavanjem širenja koronavirusa

Gostujući u emisiji Točka na tjedan televizije N1, Beroš je rekao kako nitko ne zna kako će se koronavirus dalje ponašati. 'Za očekivati je da će mutacijama slabiti, ali moramo biti i spremni da će biti drugačije', rekao je Beroš.

Dao je i nekoliko savjeta po pitanju prevencije zaraze. 'Potrebno bi bilo izbjegavati bliže kontakte licem u licem do jednog metra, ako netko kihne kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake, pa je potrebno voditi računa o adekvatnom pranju ruku, obrisati mobitel nekakvim alkoholom, isto vrijedi i za tipkovnice i kvake', kaže ministar.

  • +6
Šator u kojem dežuraju epidemiolozi zbog koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Kad je riječ o zabranama javnih okupljanja ministar smatra da generalne zabrane u ovoj epidemiološkoj situaciji ne treba biti. 'Potrebno je za svaku pojedinu javnu manifestaciju lokalno procijeniti tko dolazi, tko su posjetitelji, natjecatelji, glazbenici. Ako dolazi netko sa zaraženog područja preporuka je odgoditi takve događaje, ako su domaći događaji, na otvorenome, nema potrebe da se odgađaju, pojasnio je Beroš.

O optužbama iz Slovenije da je Hrvatska prerevna oko suzbijanja koronavirusa Beroš kaže "Kontejneri na granici služe za smještanje epidemologa i sanitarnih inspektora i nisu nešto posebno'.