potpisan sporazum

Ministarstvo demografije će osmišljati politike s Institutom 'Ivo Pilar'

09.07.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Željko Holjevac i ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić potpisali su u utorak Sporazum o suradnji, kao formalni okvir za zajedničke projekate radi osmišljavanja budućih demografskih i politika useljeništva.

S obzirom da su demografska kretanja i trendovi već dulje vrijeme jedan od gorućih problema Hrvatske, Sporazumom se želi osnažiti donošenje mjera i politika u području demografije i useljeništva, utemeljenih na znanostio podatcima dobivenim znanstvenim istraživanjima, rečeno je prilikom potpisivanja Sporazuma.

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić istaknuo je važnost pitanja na koji način zaustaviti negativne trendove i ponuditi novi smjer i rješenja u Hrvatskoj. Treba se dati i odgovor što ćemo s integracijama, migracijama, a onda ujedno i s demografskom slikom, dodao je.

Šipić je izvijestio da je u proteklih mjesec dana obavio brojne razgovore s predstavnicima struke, jer, napominje, ozbiljan, odgovoran i temeljit znanstveni pristup može pomoći Ministarstvu i Vladi da kroz akcijske planove i operativne programe pokažu koje prve korake i mjere treba poduzimati.

Istraživanje što gradovi i općine čine vezano uz demografske mjere

Javnost je zamolio za strpljenje jer je Ministarstvo novo i razvija se, dodavši da ono mora biti "ministarstvo nade".

Ministar Šipić najavio je da se u rujnu očekuje predstavljanje rezultat istraživanja Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) o tome što gradovi i općine čine vezano uz demografske mjere.

Za kraj godine planirana je i prva međunarodna konferenciju u suradnji s Mađarskom, na razini dviju vlada, kako države i vlade mogu odgovoriti na izazov pada broja stanovnika, napomenuo je.

Dodao je kako je važno pitanje integracije u hrvatsko društvo, na koje će Ministarstvo demografije i useljeništva također pokušati dati odgovore, jer je useljenička politika, kako je rekao, "prioritet prioriteta" i usko je vezano uz opstanak hrvatskog naroda na ovim područjima.

Institut Ivo Pilar ima jak demografski tim stručnjaka

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Željko Holjevac rekao je da potpisani Sporazum omogućava da kreiraju zajedničke poslove i projekte od obostranog interesa.

Očekuje da će se više slušati struka, jer, ističe, u Institutu imaju jak demografski tim stručnjaka koji je sudjelovao u vrjednovanju strategije demografske revitalizacije, na kojoj je radio i Središnji državni ured za demografiju i mlade kao prethodnica Ministarstva demografije, s kojim je pripremljen tekst sporazuma.

"Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i našim intelektualnim kapitalom i spremnošću Ministarstva i Vlade učiniti nešto konkretno. Dati ćemo prijedlog mjera s kojima će Ministarstvo izaći u javnost", zaključio je Holjevac.