Miris zrele - dunje

Miris zrele - dunje

03.10.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Miris zrele - dunje

Plodovi dunje imaju diivan miris, ali okus koji steže usta, zbog čega se uglavnom konzumiraju kuhane ili pečene.

Dunju su još pripremali stari Grci. Izdubili bi je, napunili medom i pekli poput jabuka. 
Još tada je ona simbolizirala sreću i blagostanje. A i danas se o njoj pjeva u mnogim ljubavnim pjesmama (Jesen stižeee Dunjo mojaaa ;))

Od dunja se pripremaju marmelade i kompoti. Zanimljivo je da upravo riječ marmelada potječe od portugalske riječi za dunju – marmelo. Zbog obilja sluzi kompot pripremljen od dunja vrlo je koristan kod upala želuca, crijevne sluznice i dišnih putova.

Svježa dunja stavlja se na manje posjekotine kako bi brže zarasle.
Sjemenke pak imaju moć upijanja vode u kojoj se ostave, a takva je sluz idealno sredstvo za liječenje rana od dugotrajnog ležanja, opekotina i raspucale kože. 


Svježe dunje čuvaju se u plastičnim, zatvorenim vrećicama do dva mjeseca.
U našim se krajevima posebno priprema sir od dunja koji se na jugu zove kotunjata, a na sjeveru kitnkez


Sir od dunja Dubrovčani nazivaju kotunjata, a Zagrepčani kitnkez

Recept

2 kg očišćenih dunja
600 g šećera
1 limun

Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. 

Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30ak minuta. 
Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem. 
Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. 
Kotunjatu/kitnkez poslužite uz očišćene polovice oraha.

Tekst je preuzet sa stranice http://www.covermagazin.com