Mirisne i slasne šumske jagode

Mirisne i slasne šumske jagode

30.05.2012 u 13:23

Bionic
Reading

U narodu zvane divlje jagode, fragule, sunice i mamice :). Tržnice mirišu po njima sve u 16, a bogami i šumski puteljci uz koje obitavaju i čekaju da ih uberete i slistite - odmah

Najdraže, najukusnije i najzdravije voće svibnja/lipnja, u planinama srpnja/kolovoza.
Ma najdraže u životu. Nema mi ništa milije od mamine beze torte sa šumskim jagodama.

Kao prava, razmažena jedinica dobivala bih je svako kasno proljeće/rano ljeto.
To je jedini kolač kojega je moja draga majka spravljala. I zato je bioposebno ukusan i važan.

Elem, šumske su jagode preplavile tržnice i nisu jeftine (20 kn mjerica).
Kumice ih ne transportiraju dovoljno pažljivo pa vam mogu uvaliti mjericu u kojoj je pola jagoda trulo i nagnječeno.
Zato budite oprezni, ako treba i bezobrazni pri kupnji ;).


Nabolje ih je brati u šumi i onda direktno unijeti u organizam. Takve su najzdravije i najslađe

Ove godine sam ih odlučila nabrati i posušiti kako bi ih mogla ubacivati u slasne doručke od mueslija, jogurta i orašastih plodova. Isto tako bile bi divan dodatak home made ljetnoj granoli.

Okus šumske jagode je savršen spoj slatkog i kiselog, a popratni mirisni moment toliko očaravajuć da zove na još, još i još!

Šumske su jagode jedna od najzdravijih namirnica pa ih je stoga korisno što češće konzumirati. Pune su C, B1, B2 vitamina, betakarotena, pektina, tanina, mineralnihsoli, željeza, natrija, fosfora, bakra i kalija.
Čiste krv, pospješuju izlučivanje mokraće, smiruju pojačani rad crijeva i umiruju živce. Osobito su zdrave za srčane bolesnike zbog kalija, kao i za slabokrvnudjecu i odrasle - zbog željeza. Jačaju vezivno tkivo, uništavaju celulit, štite kožu od starenja ipomažu kod bolesti zglobova.

Ako želite, poput mene, sušiti šumske jagode, krenite ih brati sada i činite to do kraja srpnja. Berite plodove koji nisu posve zreli (one zrele smažite na licu mjesta :9) i sušite ih na zraku.


Plodove nanižite na konac ili tanku špagu i položite na sito za sušenje (koje može biti mreža za sušenje veša prekrivena tankom gazom ili kakva druga rešetka ili mreža)

Važno je da budu na suhom, prozračnom, sjenovitom mjestu i da ih svakodnevno provjeravate i okrećete kako ne bi došlo do stvaranja gljivica.

Pimplavo, znam, ali i zanimljivo. Ipak je to najstariji i najzdraviiji način konzerviranja voća.

Osim plodova možete brati i sušiti listove od kojih se spravlja ljekoviti čaj.
Djeluje blagotvorno na kožne bolesti, želudac i preaktivna crijeva.

Osušene plodove smjestite u platnene ili jutene vrećice i skladištite u tamnom i suhom ormariću ili špajzi (smočnici).


Za sutra sam naumila spremiti panacottu sa šumskim jagodama! Dolaze gosti i tako ćemo ih dočekati ;). Recept objavljujem u petak!