Bliski istok na rubu katastrofe

Iran: Izrael je prešao sve crvene linije. Nećemo ostati ravnodušni

26.09.2024 u 06:28

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u srijedu da prati eskalirajući utjecaj sukoba Izraela i Hezbollaha na Libanon, koji trpi velike ljudske i infrastrukturne troškove, ali je još prerano za procjenu gospodarskih učinaka

"S ozbiljnom zabrinutošću pratimo eskalaciju sukoba u području", rekao je glasnogovornik MMF-a u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu.

"Trenutni sukob nanosi velike ljudske žrtve, oštećuje fizičku infrastrukturu u južnom Libanonu i pogoršava ionako krhku makroekonomsko i društveno stanje u Libanonu."

Iran kaže da neće ostati ravnodušan u slučaju punog rata u Libanonu

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi izjavio je u srijedu da je područje na rubu katastrofe punih razmjera zbog eskalacije napetosti između Izraela i Hamasa te upozorio da Teheran neće ostati ravnodušan u slučaju rata u Libanon.

'Izrael prešao sve crvene linije'

Obraćajući se novinarima na marginama Opće skupštine UN-a, Araqchi je rekao da je Izrael prešao "sve crvene linije" i da Vijeće sigurnosti UN-a mora intervenirati kako bi se vratio mir i stabilnost.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u srijedu da Libanon ne može postati još jedna Gaza i pozvao na prekid neprijateljstava između Izraela i libanonskog Hezbollaha.

"Recimo jednim jasnim glasom, zaustavite ubijanje i razaranje. Odbacite retoriku i prijetnje. Odmaknite se od ruba. Sveobuhvatni rat mora se izbjeći pod svaku cijenu", rekao je Guterres 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.