opasno vrijeme

Mnogi su probdjeli noć: U Splitu temperatura nije padala ispod 30 stupnjeva

17.07.2024 u 09:23

Bionic
Reading

Iako su mnogi, nakon jučerašnjeg vrhunca toplinskog vala, jedva čekali večer koja je trebala donijeti osvježenje, u nekim gradovima i noćne temperature više su sličile onima koje se bilježe preko dana

Osvježenje koje je Zagrebu trebalo stići noćas, nakon jučerašnjih 35 stupnjeva, nije se potpuno dogodilo. Primjetila je to i bivša metereologinja DHMZ-a, koja sada radi vremenske prognoze za RTL, Tanja Renko.

'Veći dio noći u ZG se temperatura nije spustila ispod 26 stupnjeva, a jutros u 6 h u mnogim mjestima, osobito na moru već vrućina', napisala je Renko na X-u.

Temperatura u Zagrebu, pokazuju podaci DHMZ-a, noćas se kretala oko 26/27 stupnjeva Celzijevih.

No najgore je noćas bilo u Splitu gdje se temperatura nije spuštala ispod 30 stupnjeva, pa čak ni pred samo jutro. Stanovnici Dubrovnika noćas su također bili pod visokim temperaturama, od 27 do 29 stupnjeva.

DHMZ za danas prognozira pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. U unutrašnjosti su uz umjeren i jak razvoj oblaka u drugom dijelu dana vjerojatni lokalni pljuskovi s grmljavinom, posebice na istoku moguće i jače izraženi. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu većinom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, uz obalu prijepodne pa ponovno krajem dana i bura, podno Velebita i jaka. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 37 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša.

Zbog visoke temperature kontinentalni dio Hrvatske danas je pod narančastim meteoalarmom, dok je cijela obala u crvenome.

Što se pak tiče izgleda vremena od četvrtka, DHMZ prognozira većinom sunčano te vruće, uglavnom u Dalmaciji i vrlo vruće. Može biti lokalnih pljuskova s grmljavinom, a mjestimice i grmljavinskog nevremena, ponajprije u unutrašnjosti, u subotu i na Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Na Jadranu slaba i umjerena bura, podno Velebita mjestimice i jaka, a sredinom dana i poslijepodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.