Moj Božićni punč

Moj Božićni punč

14.12.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Najavljuju zimu za vikend pa se sjetih omiljenog mi zimskog pića - punča! Obavezno ga je piti toplog u zatvorenom, toplom ili na otvorenom, hladnom prostoru. Za otvoreni sam ga prostor upakirala u boce od infuzije (eto koliko ga volim!). Praktično za pit', nosit' i grijat' ručice!

za 4 osobe

(koje mogu popit' ;))

3 dcl soka od brusnice
3 dcl crnog, božićnog čaja (tako se zove mješavina)
1,5 dcl domaćeg soka od jabuke
sok 1 cijeđene naranče
2, 3 velike žlice nekog aromatičnog meda ili javorovog sirupa
1 veći štapić cimeta
par zrna pimenta
malo Calvadosa (nije nužno)
1,5 dcl ruma
1 naranča izbodena klinčićima


Sastojci za moju verziju božićnoga punča!


Divan božićni, crni čaj i cijeli, nemljeveni, piment

Preporučam domaće naranče i domaći sok od jabuke. Dakle, domaćoj naranči izdubite dno i ondak je uzduž i poprijeko izbodite klinčićima.


Položite je u lonac u kojemu ste naumili skuhati punč. Ubacite cimet i piment i počnite dolijevati sve ostale sastojke


Prvo bezalkoholne tipa čaj, kojega ste prethodno skuhali i onda sok po sok :)

Miješajte i pustite da krčkakuha na laganoj vatrici. Dodajte rum i Calvados i nastavite miješati i uživati u mirisima koji se šire po kuhinji.


Na kraju dodajte med ili javorov sirup i promiješajte te pustite da lagano zakipi

Nakon toga probajte je li vam štogod nedostaje u okusu, primjerice je li dovoljno sladak i aromatičan. Ako je sve ujednačeno - poslužite ga odmah!


Moja varijanta je sa štapićima cimeta i vanilije i bombonom, a vaša može biti - vaša :) ili s kriškom limuna/naranče


Uživajte u mirisu, okusu i laganoj razigranosti koju punč nesebično pruža ;)

Foto: Jelena Iva Nikolić
Za sve koji doma imaju pse i prazne, staklene boce infuzije, ovo je varijanta za smrzavanje u parkiću/šetnji. Hommage omiljenim pasovlasnicama: Nataši, Rujani i Lauri koja ne pije i nema psa, ali se s nama i našim psima redovito druži i - smrzava