PUTOVANJE U JUŽNU KOREJU

Mornar ostavio pomoćniku goruća pitanja i otišao na drugi kraj svijeta

07.11.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar posljednjih pet dana proveo je u Južnoj Koreji. Povod ovom dalekom službenom putu, kao i onom nedavnom u sklopu velike delegacije koja je s premijerom otputovala u SAD, je ICT tehnologija, što je očito u fokusu interesa ovog bivšeg dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva. U isto vrijeme njegov pomoćnik u Hrvatskoj pokušava riješiti vrući problem asistenata u nastavi

Mornar je u Južnu Koreju otputovao 2. studenog zajedno s ravnateljem CARNet-a Zvonimirom Stanićem te njegovom pomoćnicom za obrazovanje Brankom Vuk. Iz Ministarstva doznajemo da je ministar posjetio Južnu Koreju na poziv domaćina, a kao svrhu puta navode da će dobiti uvid 'u primjenu i utjecaj ICT tehnologije na snažan razvitak obrazovanja u Republici Koreji koji je rezultirao pozicioniranjem Koreje na sam vrh PISA rezultata u svim istraživanim kategorijama pismenosti: čitalačkoj, matematičkoj i prirodoslovnoj'.


Kažu da bi Hrvatska 'rado koristila korejsku dobru praksu u razvijanju obrazovnog sektora i oblikovanju budućnosti učenja s visoko tehnologiziranim i individualiziranim alatima koji omogućuju kvalitetnije učenje i značajno bolje ishode učenja' te da su Korejci zainteresirani za stipendiranje naših studenata.

Možda bi bilo bolje da ministar traži korejske partnere da sufinanciraju asistente u nastavi s obzirom da, dok je on u Južnoj Koreji, očajni roditelji i učenici koji su nanovo ostali bez njih preko medija pokušavaju utjecati na čelnike gradova i županija koji trebaju osigurati novac za njihov angažman. Naime, ovog tjedna na desetke asistenata u nastavi dobilo je otkaze. Ministarstvo je objavilo rezultate natječaja Europskoga socijalnog fonda za dodjelu bespovratnih sredstava osnivačima škola, gradovima i županijama, za pomoćnike u nastavi djeci s teškoćama. Među njima nije bilo onih udruga čiji su asistenti početkom ove školske godine već započeli pohađati nastavu s djecom iako ih je Mornarovo ministarstvo poticalo da se jave na natječaj. Prije tjedan dana su odlučili da ih više neće plaćati.

Hrvatsko izaslanstvo potegnulo je u ovu daleku zemlju kako bi među ostalim posjetilo školu koja se koristi ICT-jem u nastavi te tvrtku Samsung, s čijim su potpredsjednicima razgovarali o konkretnoj suradnji na informatizaciji škola, ali i razvojnim poslovima.

S obzirom na to da je Mornar otišao u Južnu Koreju na poziv domaćina, jedini trošak Ministarstva je zrakoplovna karta za ministra koja košta od 5.776 kuna.