LIKOVANJE VRHUŠKE

Moskva ismijava Scholza i Macrona, ovo je poruka za europsku krajnju desnicu

10.06.2024 u 14:41

Bionic
Reading

Ruski političari likuju zbog teških poraza stranaka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza na izborima za Europski parlament. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev poručuje da rezultati odražavaju 'nesposobnu politiku' obojice čelnika u njihovoj podršci Ukrajini u borbi protiv Rusije

'Vrijeme je za mirovinu. Na zgarište povijesti!' napisao je Medvedev na X-u.

Valentina Matvijenko, čelnica gornjeg doma ruskog parlamenta, rekla je da su Macron i Scholz pretrpjeli sramotni poraz, što 'još jednom potvrđuje njihov neuspjeh kao nacionalnih i kao europskih političara'. 'Štoviše, u njihovom slučaju to je zasluženi rezultat, proizašao iz dugogodišnjeg potpunog zanemarivanja stvarnih potreba ljudi i društva', napisala je na Telegramu.

Rusija se dugo udvarala čelnicima europske političke desnice, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i francuske Marine Le Pen, te želi iskoristiti sve znakove podjela u Europi koji bi mogli oslabiti potporu Ukrajini.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će nakon ovih izbora većina u Europskom parlamentu i dalje biti proEU i proukrajinska, ali je jasan uspon desničarskih stranaka. 'Ta dinamika je vidljiva golim okom i, naravno, unatoč tome što su proeuropljani zasad zadržali svoje vodeće pozicije, s vremenom će im desničarske stranke doskočiti', rekao je, dodajući da Kremlj pažljivo prati te procese.

  • +13
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Iako se vrhuška u Moskvi nadala i većem uspjehu europske krajnje desnice od postignutog, Kremlj ne skriva zadovoljstvo porazima dvojice europskih čelnika. Dan prije izbora njemački kancelar Olaf Scholz ponovno je izrazio potporu razorenoj Ukrajini, da bi u konačnici sve tri stranke koje čine njegovu vladajuću koaliciju pretrpjele gubitke, dok je krajnje desna Alternativa za Njemačku ostvarila solidan rast. Macron je pak u Parizu ugostio ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, otkrivajući da sa zapadnim partnerima razgovara o slanju vojnih instruktora u Ukrajinu.

Šef ruske Dume Vjačeslav Volodin napisao je na Telegramu da se 'Macron i Scholz grčevito, posljednjim snagama, drže vlasti. Posebno se obrušio na Scholza, čiji su socijalisti zauzeli treće mjesto, daleko iza AfD-a.

Europski izbori u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: KAY NIETFELD / POOL

'Prava stvar za njih bila bi da podnesu ostavku i prestanu ismijavati svoje građane', rekao je Volodin, čelnik donjeg doma ruskog parlamenta od 2016. i obožavatelj Putina, piše Politico. Prema Volodinu, izborni rezultati u Francuskoj i Njemačkoj nisu iznenađujući, s obzirom na to da 'ekonomija stagnira, postoji migracijska kriza i zemlje su uvučene u rat u Ukrajini protiv vlastitih nacionalnih interesa'.

Prokremaljski analitičar Sergej Markov na sličan je način povezao francuski rezultat s ruskom invazijom na Ukrajinu u punom opsegu, za koju Moskva okrivljuje Zapad. 'Nadam se da Macron razumije da ga Francuzi odbijaju zbog raspirivanja rata protiv Rusije u Ukrajini', našalio se Markov, bivši savjetnik u Kremlju. 'Ali možda će umjesto toga izabrati eskalaciju i pokrenuti rat NATO-a s Rusijom', dodao je.

  • +9
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: HANNAH MCKAY / POOL

Ruska državna novinska agencija TASS zaključila je da su europski građani 'istupili protiv kursa Bruxellesa, ali neće biti saslušani'. Pod Ursulom von der Leyen, Europska komisija nastavit će poduzimati 'nepopularne mjere', kao što su pristupni pregovori s Ukrajinom u EU, i tražiti nove načine za sankcioniranje Rusije, dodaje se u članku TASS-a.

'Stranke koje se protive sankcijama Rusiji jačaju na izborima za EU', piše propagandistička medijska platforma RT, blokirana u Europi. Ističe da je Marine Le Pen protiv toga da Ukrajina koristi zapadno oružje za izvođenje napada na rusko tlo i da se izjasnila protiv sankcija. U međuvremenu je AfD, nastavlja se u članku, 'opetovano prigovarao zapadnim sankcijama Rusiji i protivio se vojnoj pomoći Ukrajini', nagovještavajući da bi politički poremećaji u dvjema europskim moćnim državama mogli koristiti Moskvi.

  • +5
Vojna vježba NATO-a u Estoniji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KRISTJAN PRII

U ruskoj blogosferi govori se o 'slabljenju antiruskog bloka' u EU. Rybar, istaknuti vojni bloger s više od milijun pratitelja na Telegramu, upozorio je krajnje desničarske stranke u Europi da će se suočiti s 'novom rundom represije i pritiska'. 'Neki će, u pozadini rastućeg nezadovoljstva podrškom tzv. Ukrajini, biti optuženi za simpatiziranje Rusije, a neki će biti procesuirani', napisao je Rybar, aludirajući na Russiagate, slučaj u kojem su ekstremno desni političari u Njemačkoj osumnjičeni za primanje ruskog novca. 'Ovo je tek početak', dodao je Rybar.

Možda najekstremnija reakcija stiže od ruskog diplomata zaduženog za 'zločine kijevskog režima', Rodiona Mirošnika, koji je za TV Rossia-24 rekao da Macrona treba kazneno prijaviti. 'U nastojanju da pokaže svoj napoleonski pristup, poduzeo je ozbiljne korake kako bi pokušao izazvati eskalaciju na ruskom teritoriju i protiv Rusije', rekao je Mirošnik, optuživši francuskog čelnika da sudjeluje u ukrajinskim ratnim zločinima.