eu izbori

Možemo! će se u EU zalagati za jednakost žena: 'Ne želimo Poljsku!'

31.05.2024 u 13:10

Bionic
Reading

Kandidati stranke Možemo! za EU parlament Ivana Kekin i Borna Loza u ponedjeljak su predstavili glavne ciljeve za koje će se zauzimati - sigurnost žena, pravo na stanovanje, pravo na energetsku obnovu i za socijalno ugrožene skupine te pravednije provođenje programa Erasmus.

Kekin je upozorila da u Hrvatskoj, ali i u EU-u, glasovi onih koji ženama govore kako bi se trebale ponašati, oblačiti i postupati s vlastitim tijelom postaju sve glasniji.

"Ne želimo Poljsku", rekla je referirajući se na zabranu pobačaju u toj zemlji.

"Mi ćemo se zalagati da u Hrvatskoj i drugim zemljama EU pobačaj bude besplatan, dostupan i siguran. Osim toga borit ćemo se da Hrvatska postane sigurna za sve žene, a ne da svaki peti dan slušamo na vijestima kako je neka žena ubijena ili pretučena", rekla je Kekin.

Osim prava na izbor i prava na sigurnost, rekla je da će se u EU parlamentu zalagati za prava žena na jednakost na poslu, u obitelji i općenito u svim sferama života.

Možemo! smatra kako se veća sigurnost žena može postići provođenjem sustavne edukacije i prevencije, tek onda sankcioniranjem.

Najmlađi kandidat političke platforme Možemo! za Europski parlament Borna Lozo rekao je da je pravo na stanovanje, osnovno ljudsko pravo.

"U Europskoj uniji, milijuni ljudi žive u teškoj situaciji povezanoj sa stanovanjem bez obzira radi li se o kupnji ili najmu. Cijene stanova su visoke jer mnogi ulažu u stanove kao u način štednje. To se mora promijeniti", rekao je Lozo.

Rješenje stambenih problema mladih, ali i svih ostalih vidi u financiranju javnih stanova i uvođenja modela stambenih zadruga.

"Zalagat ćemo se za financiranje i pronalaženje najboljih modela dugoročnog najma. EU fondove  ćemo usmjeravati na javnostambene fondove", pojasnio je.

Lozo je istaknuo i da je veliki problem što se mnogi moraju iseliti iz stanova zbog dolaska turista početkom turističke sezona kao i da je u Hrvatskoj nažalost neprijavljivanje podstanara pravilo, a ne iznimka i da to treba regulirati.

Također je rekao da su energetski neučinkovite zgrade kojih je oko 70 % u EU odgovorne za trećinu emisija stakleničkih plinova.

Smatra i da u programu Erasmus koji omogućuje studentima i doktorandima studiranje u inozemstvu ima mjesta za napredak tako da se uvede načelo jednakosti.

"Načelo koje osigurava da svi polaznici mogu pristupiti razmijeni jer zbog nedovoljno sredstava koje program nudi za neke gradove studenti sami nadomještaju te iznose što one koji si to ne mogu priuštiti dovodi u poziciju nejednakosti", objasnio je.