pokrenuta istraga

Na Rebru otkrivena legionela, zaraženo pet ljudi: Dvoje je u teškom stanju

18.06.2024 u 12:30

Bionic
Reading

U bolnici Rebro u Zagrebu otkriven je slučaj legionele među pacijentima, a pritom je pet osoba zaraženo tom bakterijskom infekcijom. Prema informacijama iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, dvoje pacijenata je u teškom stanju

Nakon što su identificirani zaraženi pacijenti, pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo podrijetlo infekcije, javlja Jutarnji.

Poznato je da se legionela može širiti putem klima uređaja ili vodovodnih sustava.

Legionarska bolest je atipična upala pluća uzrokovana bakterijom Legionella. Liječi se antibioticima kao što su azitromicin, kinoloni ili rifampicin.

Profesor dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Zagreb, izjavio je da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo odmah obaviješten o situaciji te da je bakterija izolirana u vodovodnom sustavu. U tijeku je i pasterizacija vode koja se provodi ispuštanjem vruće vode iz svih slavina u bolnici.

Legionela se obično razmnožava u toploj vodi, a ljudi se najčešće zaraze inhalacijom zaraženih kapljica. U cilju sprečavanja daljnjeg širenja infekcije, provodi se ispiranje vodovodnog sustava podizanjem temperature vode na minimalno 75 stupnjeva Celzijevih.

Legionarske epidemije često su povezane s vodovodnim sustavima bolnica, hotela i javnih kupališta, dok prijenos s čovjeka na čovjeka nije uobičajen.

Nadalje, važno je napomenuti da neće sve osobe izložene bakteriji oboljeti, a kod nekih se može razviti blaži oblik bolesti, dok drugi mogu imati teži tijek infekcije.