dosad neviđen

Na ruskoj vojnoj opremi posljednjih dana pojavio se novi taktički simbol

14.05.2024 u 23:32

Bionic
Reading

Novi taktički simbol koji se pojavljuje na ruskim tenkovima i oklopnim vozilima koji sudjeluju u trenutnoj ofenzivi blizu Harkiva u Ukrajini sugerira značajno povećanje ruskih vojnih aktivnosti, prema otvorenom obavještajnom monitoru OSINT Defender

Prethodno neviđeni simbol sastoji se od središnjeg kvadrata s dva preklapajuća dijagonalna križa. Ova oznaka počela se pojavljivati na ruskoj opremi u posljednjih nekoliko dana. OSINT Defender izvještava da bi novi simbol mogao biti povezan s obnovljenom ruskom graničnom ofenzivom na sjeveroistoku Ukrajine, piše Newsweek.

Ruske oklopne jurišne skupine pokušavaju probiti ukrajinsku obranu, posebno oko Vovčanska, gdje su ruske snage primijećene kako ulaze u pogranični grad.

U zonama sukoba, simboli poput ovih prvenstveno služe kao mjere za identifikaciju prijatelja ili neprijatelja (IFF), način da se spriječi prijateljska paljba. Najistaknutija oznaka bila je 'Z' koja se pojavila na mnogim ruskim oklopnim vozilima rano nakon invazije 2022. i postala je neka vrsta simbola za Ruse koji pokazuju potporu ratnim naporima.

Ruska vojska uvela je simbole okruga na svoja oklopna vozila malo prije invazije 2022. Prema rusko-ukrajinskom Warspottingu, web-stranici baze podataka o sukobu koju vode dobrovoljci, svakom ruskom vojnom okrugu, zajedno s ruskim milicijama u Donbasu, dodijeljeni su različiti znakovi. Web stranica je pratila više od 10 različitih simbola koje je koristila ruska vojska na bojnom polju, uključujući bijelo 'Z'.

Bilo je slučajeva da su neka ruska vozila imala oznake okruga kojima ne pripadaju. "Mogu se izvršiti prilagodbe oznaka kako bi se poboljšala jasnoća i učinkovitost, uključujući razmatranja vidljivosti dronova. Ali u ovom slučaju, čini se da implementacija nikada nije bila posebno pedantna", rekao je Pursell za Newsweek.

Dok Ukrajina čeka prijeko potreban priljev američke vojne pomoći, ruske snage pokrenule su ponovni napad na Harkiv, rekli su ukrajinski dužnosnici, dodajući da kijevska vojska šalje dodatne resurse na sjeveroistočnu granicu. Prema ukrajinskim dužnosnicima, Moskva je ostvarila "taktički značajne dobitke" u područjima sjeveroistočne regije, gdje Kijev ima manje obrane.

Harkiv — koji je tjednima bio pod upornim ruskim bombardiranjem — drugi je po veličini grad u Ukrajini. Njegovo zauzimanje bio bi značajan napredak za Rusiju, iako ostaje nejasno namjerava li Moskva pokrenuti sveobuhvatni napad na regiju.