i dalje promjenjivo

Na snazi narančasti meteoalarm: 'Budite na oprezu, očekuju se teški uvjeti'

14.09.2024 u 18:48

Bionic
Reading

Nedjelja će biti uglavnom oblačna, prilično vjetrovita i svježa, s povremenom kišom u većini područja, koja će ponegdje biti obilnija, naročito u noći i prijepodnevnim satima.

U narednim danima očekuje se povremena kiša, ali će do srijede postati rjeđa i manje intenzivna nego prethodnih dana. Od utorka se očekuje više sunčanih razdoblja u kopnenim područjima, prognozirala je Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a za HRT.

Vjetrovito vrijeme će se nastaviti, posebno na Jadranu u utorak i srijedu, kada će bura povremeno biti jaka, a na udare i olujna. Temperatura zraka će rasti, ali će i dalje biti ispod prosjeka za sredinu rujna.

Potencijalno opasno vrijeme

Žuti meteoalarm vrijedi za zagrebačku i osječku regiju gdje se očekuje jak sjeverozapadnjak s mjestimično olujnim udarima. Također je moguća i obilna kiša.

“Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika”, savjetuje DHMZ.

DHMZ je oglasio meteoalarm narančastog stupnja za područje Velebitskog kanala, Srednju i Južnu Dalmaciju. Prognoziraju vrlo jaku buru i tramontanu.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorio je DHMZ.

I dalje svježe

Nedjelja u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će također oblačna, kišovita i vjetrovita, s mogućnošću obilnijih oborina, osobito na zapadu. Sjeverozapadni vjetar, umjeren do jak, s olujnim udarima, postepeno će slabiti tijekom jutra. Temperatura će se kretati između 9 i 14 °C.

U središnjoj Hrvatskoj neće biti značajnog dnevnog porasta temperature. Očekuje se povremena kiša, lokalno obilnija, uz umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, koji će na sjeveru ujutro i tijekom noći povremeno biti jak, s olujnim udarima.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj pretežno oblačno i vjetrovito, s pretežito sjevernim vjetrom, a navečer se očekuje bura. Kiša će biti povremena, većinom u Istri i gorju, gdje će temperature biti od 7 do 12 °C. Jutarnje temperature na sjevernom Jadranu bit će od 10 do 14 °C, dok će dnevne temperature dosezati do 21 °C.

Slične temperature očekuju se na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Uz promjenjivu naoblaku, moguća je povremena slaba kiša. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, zbog čega će more biti umjereno do jače valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će prevladavati promjenjiva naoblaka, kiša će uglavnom izostati. Najniže temperature bit će od 11 °C u zaleđu do 15 °C na otocima, a najviše će doseći oko 20 °C.

Promjenjivo i idućih dana

Promjenjivo i svježe vrijeme nastavit će se i idućih dana. U kopnenim krajevima očekuje se povremena kiša, no uz sve češća sunčana razdoblja, naročito na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. U utorak će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperature će postupno rasti u sjevernim krajevima.

Na Jadranu će biti promjenjivo s nestabilnim uvjetima i povremenom kišom, uglavnom u obliku pljuskova, koji će se u ponedjeljak pojavljivati uglavnom navečer, u utorak na otvorenom moru, a u srijedu u Dalmaciji.

Umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar okrenut će u utorak na buru i istočnjak, dok će sredinom tjedna na jugu zapuhati jugo. Srijeda će vjerojatno biti najtopliji dan u tjednu, navela je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a u prognozi za HRT.