promjena vremena

Nevrijeme u Splitu čupalo stabla, na Murteru za kratko vrijeme kiše palo kao za cijeli mjesec

19.08.2024 u 07:43

Bionic
Reading

Jako nevrijeme koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo šire splitsko područje zadalo je dosta vatrogascima koji su uglavnom uklanjali počupana stabla s prometnica, ali i pumpali vodu iz poplavljenih podruma

U Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split se doznaje kako su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita zajedno s kolegama iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Split tijekom noći uklanjali stabla s prometnica. Tako su već poslije 23 sata stabla padala uglavnom u središtu grada i to na prometnice i na parkirana vozila na Mažuranićevom šetalištu, u Kaštelanskoj, Zvonimirovoj, Rendićevoj, Zrinsko-Frankopanskoj, Plančićevoj i Starčevićevoj ulici. U Viškoj ulici na Bačvicama, te na Putu Firula bili su poplavljeni podrumi što je također zahtijevalo intervenciju vatrogasaca.

Osim Splita, nevera s olujom, grmljavinom i obilnom kišom je pogodila i Kaštela, šire makarsko područje, otoke Hvar, Brač, Vis i Šoltu, te s manjim intenzitetom i oborinama ostatak županije. U kratkom vremenu tako je konkretno u Splitu palo više od 25 litara kiše po četvornom metru. Veliki nanosi vode izbacili su i par poklopaca kanalizacije (šahtove) diljem grada. Osim materijalne štete, koje će zasigurno biti zbog stabala koja su pala na parkirana vozila, srećom, tijekom nevere nisu zabilježena stradavanja ljudi.

Dalmacija Danas piše da je na Murteru sinoć u vrlo kratko vrijeme pala čak 51 litra kiše po metru kvadratnom, približno onoliko koliko prosječno padne u cijelom kolovozu! Usporedbe radi, u Dalmaciji u kolovozu prosječno padne od 37 litara u Hvaru do 67 litara u Kninu.

Do 1:30 na Dinaru su pale 43 litre po metru kvadratnom, a slijede Starigrad 37, Muć i Jasenice 32, Split Gripe i Split 3 31, Jezera i Razovac 30, Betina 28, Split Spinut, Vinalić i Benkovac 27, Korčula 26 itd.