BIOLOŠKA BOMBA

Najveći kit svijeta se nasukao i prijeti eksplozijom

30.04.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Plavetni kit, jedna od najvećih životinja koje su ikada živjele na Zemlji, nedavno se nasukao na obalama malenog kanadskog grada i postao veliki problem za stanovništvo

Naime, uginuli titan dug 25 metara počeo se raspadati i napuhavati, tako da bi svakog trenutka mogao eksplodirati.

U sličnim situacijama akutni problem napuhavanja obično se rješava tako da se lešine probuše kako bi se nakupljeni plinovi ispustili na kontrolirani način. Međutim takvo rješenje nije prikladno u ovom slučaju jer se kit nasukao usred grada Trout Rivera čiji stanovnici žive u neposrednoj blizini.

Za drugi problem – uklanjanje ostataka – postoje dva rješenja, no oba su skupa. Prvo je da se kit snažnim brodom tegljačem odvuče u vode u kojima će ga pojesti morski lešinari. To mora biti točno određena lokacija s koje se više neće vratiti do obala. Ovo je često nemoguće izvesti jer je za velike tegljače potrebna dovoljna dubina i širina mora kako bi mogli ploviti i manevrirati.

Drugo rješenje je da se lešina zakopa, no za takav pothvat neophodna je golema mašinerija koja ne može operirati na svakoj lokaciji.


Gradonačelnik Trout Rivera, koji ima samo 600-tinjak stanovnika, zatražio je pomoć federalnih vlasti jer je leš već počeo zaudarati i pretvarati se u golemi balon, a stanovnici nemaju sredstava da sami riješe situaciju. Iz vlade su im odgovorili da je problem njihova odgovornost i preporučili da puste da se kit prirodno raspadne. No lokalni liječnici upozoravaju da bi lešina mogla postati ozbiljna prijetnja za zdravlje, osobito ako eksplodira. Stručnjaci pretpostavljaju da je kit uginuo prije tjedan dana, nakon što je ostao zarobljen u ledu.

Što god poduzeli, Kanađani znaju da ne smiju ponoviti grešku koju su napravili Amerikanci koji su kita nasukanog 1970. u Oregonu raznijeli dinamitom. Ideja organizatora bila je da će eksploziv pogurati lešinu u more, međutim ona se raspršila po obali u krugu od 240 metara.