MALVERZACIJE U ULJANIKU

Ispitano svih 12 menadžera: I ovu će noć provesti iza rešetaka, odluka o pritvoru sutra

27.03.2019 u 07:04

Bionic
Reading

Nešto prije 9 sati ispred Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci počelo je dovođenje osumnjičenika vezano za gospodarske malverzacije u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, kojima je oštećen državni proračun. Nakon ispitivanja u ŽDO-u, koje je završilo oko 14 sati, 12 osumnjičenih vraćeno je u pritvor. Kod suca istrage trebali bi doći sutra ujutro

Svih 12 uhićenih u akciji Uljanik, koje policija sumnjiči za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, kojima je počinjena materijalna šteta veća od 1,2 milijarde kuna, ispitano je do 14 sati, javlja N1. Interventna policija dovela je osumnjičene u lisicama.

S obzirom na to da je velik broj osumnjičenih, 'posuđene' su i prostorije Općinskog državnog odvjetništva, javlja Novi list.

O pritvoru će odlučiti sudac istrage, no tek sutra ujutro, a 12 osumnjičenih vraćeno je nakon ispitivanja u pritvor. Većina njihovih odvjetnika nije bila previše razgovorljiva, osim odvjetnika donedavnog šefa Uprave Uljanika Giannija Rossanda, Ante Nobila.

  • +6
Rijeka: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik na ispitivanje u DORH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

Anto Nobilo, odvjetnik Giannija Rossande, na pitanje hoće li se njegov klijent braniti šutnjom lakonski je odgovorio: 'Šutnja.' Nakon toga je bez dodatnih objašnjenja produžio u zgradu, javio je N1. Nakon izlaska iz Županijskog državnog odvjetništva, nešto poslije 11 sati, Nobilo je potvrdio da mu se klijent brani šutnjom.

'Nitko od osumnjičenih ne tereti se da je uzeo ijednu kunu. Radi se o kaznenom djelu unutar sustava Uljanik, u kojem došlo do poslova kojima su oštećene tvrtke unutar sustava. Dakle nema isisavanja novca', kazao je odvjetnik.

Nobilo je rekao da ne misli da je ovo politički proces, ali je tajming politički da bi se amortizirao 'loš efekt od sutrašnje odluke Vlade koja će vjerojatno Uljanik poslati u stečaj, a 3. maj zadržati'. Također i da bi se bijes javnosti prebacio na '12 žigosanih'.

'Ne budimo naivni i misliti da je USKOK baš sada dovršio istragu. No ako politika može pokretati određeni kazneni postupak kad joj odgovara, može ga i zakočiti. Nije lijepo živjeti u zemlji u kojoj se kazneni postupak pokreće ovisno o interesima politike', ozbiljno je Vladu optužio Nobilo.

N1 je ranije objavio i da je jedan građanin prilikom dovođenja bivšeg predsjednika Uprave Uljanika Antona Brajkovića dobacivao: 'Lopove, lopove!'

Odvjetnici Antona Brajkovića, Goran Marjanović i Matija Miloš, kažu kako su iznijeli obranu i da smatraju da je njihov klijent čist, ali nisu htjeli otkrivati detalje. 'Ključno je reći da naš klijent tvrdi da je donosio ispravne poslovne odluke s najboljim namjerama i ciljevima koji su trebali biti dobri za Uljanik', rekao je Miloš.

'Iznijeli smo obranu, a na državnom odvjetniku je sada da donese odluku. Smatramo da nema uvjeta za istražni zatvor za našeg branjenika', kaže. Što se tiče suradnje s obranama drugih uhićenih, nisu htjeli otkriti surađuju li.

Anto Nobilo dolazi u prostorije USKOK-a u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je izjavio da se, prema informacijama koje je dobio od vrha Ravnateljstva policije, osobe uhićene za nezakonitosti u Uljaniku sumnjiči da su oštetile brodogradilište i državni proračun za više od milijarde kuna.

'Prema informacijama koje sam dobio od glavnog ravnatelja policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemjesečno složeno kriminalističko istraživanje mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik.'

Odluka već danas?

Uži kabinet Vlade zasjeda u srijedu.

Moguće je da odluka o sudbini Uljanika bude donesena već danas. Sutra bi, doznaje N1, mogla biti i javno prezentirana na sjednici Vlade.

Hoće li se dogoditi stečaj ili restrukturiranje Uljanika, dakle, znat ćemo vrlo brzo.

U službenom priopćenju policija je izvijestila da od rujna 2018. provodi 'kompleksno kriminalističko istraživanje međusobnog poslovanja trgovačkih društava koja posluju unutar grupe poduzeća iz Pule, a kojoj pripada i brodogradilište u Rijeci, te poslovanja društava iz navedene grupe poduzeća s drugim poslovnim subjektima izvan grupe'.

Potvrdili su i da je tijekom utorka na području Istre uhićeno 12 osoba (rođenih 1946., 1954., 1960., 1966., 1953., 1967., 1973., 1955., 1968., 1971., 1957. i 1971.) zbog sumnje da su 'počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i jednog kaznenog djela subvencijske prijevare na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci te državnog proračuna'.

  • +10
Privođenje bivših direktora Uljanika u utorak 26. ožujka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Materijalnu štetu izazvanu tim nedjelima policija procjenjuje na preko 1,2 milijarde kuna.

U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.