NACIONALISTIČKI VANDALIZAM

'Napad u Splitu je poruka Srbima da nismo dobrodošli'

Bionic
Reading

U noći sa srijede na četvrtak napadnute su prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu, u prizemlju zgrade na Mažuranićevom šetalištu

Razbijeno je staklo i ubačeno 'pirotehničko sredstvo', kako se izrazila splitska policija. Neslužbeno, nije riječ o baklji, nego o nešto jačoj petardi. Ozlijeđenih nema.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj za tportal su potvrdili da su, iako očevid još uvijek traje, na kriminalističko istraživanje privedene dvije osobe za koje se sumnja da su bacile petardu. Navodno su zatečene u blizini.

'Evo vidite, iako po Zakonu o nacionalnim manjinama na prostorije društva imamo pravo staviti ćirilični natpis s imenom društva i grb nacionalne manjine, to nismo učinili da ne bi to netko shvatio kao provokaciju. Svjesno smo išli linijom manjeg otpora i opet se dogodilo ovo što se dogodilo', izjavila je za Slobodnu DalmacijuAna Lunić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitu koja i sada moli medije za razboritost i objektivnost u izvještavanju.

'U zadnje vrijeme ionako svega desetak-petnaest ljudi dolazi na sastanke i druženja u prostorijama Vijeća, a možete zamisliti koliko će ih sada dolaziti nakon ovoga i kakva se poruka šalje tim ljudima ovim činom?', pita se.

Dopredsjednik Vijeća Momčilo Rusić kaže da je šteta nakon bacanja kamena i pirotehničkog sredstva svega nekoliko stotina kuna, ali ona druga, nematerijalna, je puno veća.

'Ovo je poruka da mi kao Srbi nismo dobrodošli u ovim prostorijama, dakle ni u ovom gradu. Stalno se nama Srbima nameće neka kolektivna odgovornost iz ovog zadnjeg rata, a mi se zalažemo za to da se krivnja individualizira i pravi krivci kazne, a ne da za sve bude kriv kolektivitet. Mi smo također starosjedioci u ovom gradu gdje živimo i imamo iste egzistencijalne i druge probleme kao i većinsko stanovništvo', pojasnio je za Slobodnu.