POZIV NA SUZDRŽANOST

NATO osudio primjenu sile u Ukrajini

03.12.2013 u 22:27

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a osudili su u utorak uporabu sile protiv mirnih prosvjednika u Ukrajini i pozvali sve strane u toj zemlji da se suzdrže od provokacija i nasilja

'Osuđujemo pretjeranu uporabu sile protiv mirnih prosvjednika. Pozivamo sve strane da se suzdrže od provokacija i nasilja', kaže se u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova NATO-a, koji su se u utorak okupili na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu.

Saveznički šefovi diplomacija pozvali su Ukrajinu kao predsjedjedateljicu OESS-a da se u potpunosti pridržava svojih međunarodnih obveza i da sačuva slobodu izražavanja i okupljanja. 'Tražimo od vlade i oporbe da započnu dijalog i krenu u reformski proces', poručili su ministri.

'Suverena, neovisna i stabilna Ukrajina, čvrsto odana demokraciji i vladavini prava, ključna je za eurotlantsku sigurnost. Ukrajina ostaje važan partner NATO-a i Savez visoko cijeni ukrajinski doprinos međunarodnoj sigurnosti. Naše partnerstvo će se nastaviti na temelju vrijednosti demokracije, ljudskih prava i vladavine zakona. NATO ostaje privržen potpori reformskog procesa u Ukrajini', stoji u izjavi ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a.

Nakon što su ukrajinske vlasti odustale od potpisivanja sporazuma o tješnjoj suradnji s Europskom unijom i umjesto toga odlučile se okrenuti prema Rusiji, u Ukrajini su počeli prosvjedi protiv takve politike, a oporba optužuje vlasti da su prodale Ukrajinu Rusiji. Policija je u subotu brutalno rastjerala prosvjednike.